Ühisavalduses teatati, et sanktsioonid on vastus „jätkuvatele rünnakutele inimõiguste ja põhivabaduste vastu Valgevenes, rahvusvaheliste normide eiramisele ja korduvatele repressiooniaktidele”, vahendab Deutsche Welle.

Euroopa Liidu diplomaadid teatasid Brüsselis, et tegid otsuse sanktsioonide viienda ringi kohta, mis võtavad sihikule need, kes on väidetavalt seotud migrantide smugeldamisega Valgevenesse. Euroopa Liidu uued sanktsioonid puudutavad 17 isikut ning 11 ettevõtet või institutsiooni.

Euroopa Liidu sanktsioonid on suunatud piiril toimuvaga seotud ametnike ning Valgevene lennufirma Belavia ja Süüria lennufirma Cham Wings vastu. Lennufirmasid süüdistatakse inimeste Valgevenesse toomises ja kriisi teravdamises.

Veel on Euroopa Liidu sanktsioonid suunatud Valgevene riiklike reisifirmade vastu ning kohtunike, prokuröride ja meediategelaste vastu seoses poliitiliste repressioonide ja valeinformatsiooni levitamisega.

USA rahandusministeerium teatas sanktsioonidest 20 isiku ja 12 organisatsiooni vastu ning kehtestas piirangud tehingutele väljaantavate Valgevene võlakirjadega, mis piirab valitsuse võimet raha laenata.

USA sanktsioonid võtavad sihikule isikud ja organisatsioonid, sealhulgas Lukašenka poja, mitu lennufirmat ja väetisetootja.

„Tänane tegevus näitab meie vankumatut otsustavust tegutseda brutaalse režiimi vastu, mis represseerib üha rohkem valgevenelasi, õõnestab rahu ja julgeolekut Euroopas ning jätkab ainult vabaduses elada tahtvate inimeste kuritarvitamist,” teatas USA välisminister Antony Blinken.

Suurbritannia külmutas maailma ühe suurema potasväetise tootja, Valgevene riikliku ettevõtte Belaruskali varad.

„Need sanktsioonid on jätkuvalt sihitud Lukašenka režiimi tähtsate tuluallikate vastu ja kehtestavad tõsised piirangud neile, kes on vastutavad kõige hullemate demokraatiavastaste tegude eest Valgevenes,” ütles Suurbritannia välisminister Liz Truss.

Kanada teatas, et ühineb teiste riikidega ning kehtestab sanktsioonid 20 isiku ja 12 organisatsiooni vastu.

Valgevene välisministeerium teatas oma avalduses, et uusi sanktsioone on raske mõista.

„Sanktsioonide hukatuslikkus ja perspektiivitus on ammu selged kõigile terve mõistusega inimestele nagu ka nende negatiivne mõju mõlemale poolele. Ühtlasi, ainult vastusena, nagu on teatatud ka varem, võetakse meie poolt tarvitusele karmid, asümmeetrilised, aga adekvaatsed meetmed,” teatas Valgevene välisministeerium.