Bourla andis intervjuu enne uue omikrontüve väljailmumist. Siiski rääkis ta, et Pfizer on valmistanud uuendatud vaktsiine beta- ja deltatüve vastu, aga neid ei läinud lõpuks vaja.

Nüüd töötab Pfizer uuendatud vaktsiini kallal omikrontüve vastu, mis peaks olema valmis saja päevaga.

Bourla ütles, et vaktsiinid on aidanud päästa miljoneid elusid ja ilma nendeta oleks ohus ühiskonna alusstruktuur.

Aasta lõpuks on Pfizer prognooside järgi tarninud kolm miljardit doosi oma mRNA vaktsiini ja järgmisel aastal on plaanis toota neli miljardit doosi.

Bourla sõnul saavad riigid 2022. aastal nii palju vaktsiinidoose, kui neil vaja on.

Paljud näevad ravimifirmade pandeemia pealt teenitavat raha ebamoraalsena. Pfizer teenib sel aastal koroonavaktsiini müügi pealt vähemalt 35 miljardit dollarit ja ettevõtte aktsia hind tõuseb.

Bourla ei hakanud teenitava kasumi pärast vabandama ja ütles, et oluline on see, et päästetakse miljoneid elusid.

„Me oleme päästnud maailma majandusele triljoneid dollareid. See on tugev ajend innovatsiooniks järgmise pandeemia jaoks. Aga inimesed näevad, et kui nad rohkem panustavad, et teha midagi, mis päästab elusid ja säästab raha, on olemas ka rahaline tasu,” ütles Bourla.

Bourla eitas kasuahnust, öeldes, et rikkad riigid saavad vaktsiini võileivahinnaga ja madala sissetulekuga riikidele müüdava vaktsiini pealt kasumit ei teenita. Siiski tunnistas Bourla, et rikkad riigid andsid tellimused varakult sisse ja kättesaadavus oli alguses piiratud.

Lisaks sellele tuleb Pfizeri vaktsiini säilitada 70 kraadi juures, mistõttu on seda olnud keeruline viia riikidesse, kus tervishoiusüsteem ei ole väga arenenud.

Umbes kuu pärast lubab Pfizer aga vaktsiini uut varianti, mida saab säilitada kolm kuud tavalises külmikus, teatas Bourla. Sellest peaks saama läbimurre Sahara-taguse Aafrika riikide jaoks.

Bourla sõnul oleks väga hea idee 511-aastaste vaktsineerimine Suurbritannias ja Euroopas.

„COVID levib koolides väga edukalt,” ütles Bourla. „See häirib märkimisväärselt haridussüsteemi ja on lapsi, kellel on tõsised sümptomid. Seega ei ole minu arvates kahtlust, et kasu on täielikult selle tegemise poolel,” ütles Bourla.

Bourlal on tugev sõnum ka neile, kes ei taha end vaktsineerida lasta.

„Neile, kes lihtsalt kardavad: ainus emotsioon, mis inimestel on tugevam kui hirm, on armastus,” ütles Bourla. „Seega kasutan ma alati seda argumenti, et otsus end järjekordse vaktsiiniga süstida lasta ei mõjuta ainult teie tervist, see mõjutab ka teiste tervist ja konkreetselt nende inimeste tervist, keda te kõige rohkem armastate, sest nemad on need, kellega te kokku puutute. Seega võtke julgus kokku, et oma hirmudest üle saada, ja tehke õiget asja.”

Bourla on viimasel ajal figureerinud mõnedes kummalistes valeuudistes, milles on väidetud, et USA föderaalne juurdlusbüroo (FBI) on ta pettuse eest vahistanud ja tema naine on Pfizeri vaktsiini kõrvalmõjude tõttu surnud. Kumbki ei vasta tõele.

„Esimese uudise peale, et FBI on mu vahistanud, ma muidugi naersin,” ütles Bourla. „Teise uudiste peale, et mu naine on surnud, koos tema pildiga, olin ma tõsiselt [vihane]. Ma muretsesin oma laste pärast ja püüdsin neile helistada ja ei saanud poega kätte. See, mida meie pidasime läbi elama, ei ole midagi võrreldes nende eludega, mis kaotatakse selle jama tõttu, mille need inimesed avaldasid, sest inimesed arvavad tõesti, et minu naine suri vaktsiini tõttu... ja temaga on kõik korras, tal läheb suurepäraselt.”

Jaga
Kommentaarid