Kui eelmise aasta novembri lõpuks registreeris politsei- ja piirivalveamet Eestis 592 jalgrattavargust, siis tänavu on samal perioodil toime pandud 699 vargust. Suurematest linnades on rattavarguste arv tõusnud hüppeliselt nii Tallinnas kui ka Tartus, kuid langenud Pärnus.

Tallinnas on rattavarguste arv üle-eelmise aastaga võrreldes pea kahekordistunud. Selle aasta esimese 11 kuuga on varastatud 439 jalgratast. Varguste arv on tõusnud kõikides linnaosades peale Põhja-Tallinna. Kõige rohkem rattaid on varastatud Kesklinnas (135), Põhja-Tallinnas (92) ja Mustamäel (62).

Tartus on varguste arv tõusnud eelmise aastaga võrreldes üle 50%. Lausa kolmekordistunud on varguste arv Tartu trepikodades ja koridorides.

"Ekslikult arvatakse, et trepikoda on jalgratta hoidmiseks turvaline koht, sest uks on rauast ja fonolukk ees. Paraku teesklevad vargad, et on maja elanikud või kellelegi külla tulemas ning pääsevad kergelt trepikotta sisse," ütles G4Si kommunikatsioonijuht Maxim Tuul.

Talveks on inimesed pannud oma jalgrattad keldrisse või panipaikadesse, kuid sealgi on rattad varaste jaoks kerge saak.

"Ka keldris olevale rattale tuleks osta selline rattalukk, mille läbilõikamine on keeruline. Lisaks tasub keldrites ja panipaikades mõelda turvasüsteemidele," lisas Tuul.

Varguse ohvriks langedes tuleb kohe pöörduda politseisse. Seda tehes on oluline teada rattaraami numbrit või mõnda muud olulist tundemärki, mille abil jalgratast tuvastada.