„Me ei tea, kas president Putin on teinud otsuse sisse tungida,” ütles Blinken Riias toimunud NATO kohtumise lõpus, vahendab CNN. „Me teame, et ta paneb paika võimekust seda kiiremas korras teha, kui ta peaks nii otsustama. Seega vaatamata ebakindlusele kavatsuse ja ajastuse kohta, peame me olema valmis kõigiks juhtudeks, tehes samas tööd, et Venemaa kurssi muudaks.”

Blinken märkis, et maailm on juba näinud, et Moskva on suurendanud märkimisväärselt vägede arvu piiril ja kasutanud valeinformatsiooni, et näidata agressorina Ukrainat.

„Me oleme näinud seda käsikirja enne 2014. aastat, kui Venemaa viimati Ukrainasse sisse tungis, ka siis, nagu praegu, suurendasid nad lahingujõude piiri lähedal,” ütles Blinken. „Siis, nagu ka praegu, intensiivistasid nad desinformatsiooni, et Ukraina on agressor, et õigustada ette planeeritud sõjalist tegevust.”

Blinken hoiatas taas, et sellisel tegevusel oleksid tõsised tagajärjed.

„Me oleme Kremlile selgeks teinud, et reageerime resoluutselt, sealhulgas rea suure mõjuga majanduslike meetmetega, mille kasutamisest me oleme minevikus hoidunud,” ütles Blinken, lisades, et NATO on samuti valmis Venemaa agressiooni eest Ukrainas kallist hinda maksma panema ning valmis tugevdama oma kaitset idatiival.

Blinken keeldus täpsustamast, milliseid meetmeid kasutusele võetaks, aga ütles, et USA ja liitlased tagavad, et Moskva oleks nendest teadlik.

„Ma ei kavatse täna üksikasju välja öelda, me jagame ilmselt seda omal ajal Moskvaga, et nad saaksid täielikult aru, milline on risk, millised oleksid tagajärjed, kui nad jäävad kindlaks edasisele agressioonile Ukraina vastu,” ütles Blinken. „Ja samal ajal töötame me kõik detailid läbi oma partnerite ja liitlastega.”

Blinkenilt küsiti ka Venemaa presidendi Vladimir Putini eilse sõnavõtu kohta, milles viimane teatas, et tahab USA-lt ja NATO-lt garantiisid, et NATO ei laiene enam itta ja et Venemaa piiridele ei paigutata relvastust. Päev varem ütles Putin, et NATO infrastruktuuri laienemine Ukrainasse on Venemaa jaoks punane joon.

Blinken ütles, et NATO on kaitseallianss, mis ei kujuta endast Venemaale ohtu. „Meil ei ole Venemaa suhtes agressiivseid kavatsusi. Iga samm, mille me astume, on mõeldud tagama, et meil on paigas kaitsemeetmed alliansi liikmete kaitsmiseks ning et aidata meie partnereid nende kaitsevajadustega, nii et nad saaksid ennast agressiooni eest korralikult kaitsta,” ütles Blinken. „See on alliansi eesmärk.”

„Mõte, et Ukraina kujutab endast Venemaale ohtu või et NATO kujutab endast Venemaale ohtu, on sügavalt vale ja ekslik,” lisas Blinken.

Viidates Venemaa katsetele kujutada Ukrainat agressorina, et õigustada sõjalist tegevust, märkis Blinken, et seda taktikat on taas nähtud viimase 24 tunni jooksul ning viimastel nädalatel on nähtud suurt hüpet, üle kümnekordset, sotsiaalmeediategevuses, mis levitab Ukraina-vastast propagandat, ja see läheneb tasemele, mida viimati nähti enne Venemaa Ukrainasse sissetungi 2014. aastal.

Blinken kohtub täna Stockholmis Venemaa välisministri Sergei Lavroviga.