„Meie diplomaatia ees on esmatähtsusega ülesanne: saavutada tugevate, vastupidavate ja pikaajaliste julgeolekugarantiide andmine. Dialoogis Ühendriikide ja nende liitlastega hakkame nõudma konkreetsete kokkulepete väljatöötamist, mis välistaksid NATO igasuguse edaspidise liikumise itta ja meid ohustavate relvasüsteemide paigutamise Venemaa territooriumi vahetusse lähedusse,” ütles Putin, pakkudes Lääne partneritele sellel teemal sisulisi läbirääkimisi. Putin märkis välisriikide suursaadikute volikirjade vastuvõtmise tseremoonial, et „oht meie läänepiiridel tõesti kasvab”, vahendab Interfax.

„Eriliselt märgin seda, et meile on vaja just õiguslikke, juriidilisi julgeolekugarantiisid,” ütles Putin, öeldes, et vastavate suuliselt võetud kohustuste täitmisest Lääne partnerid keeldusid. Putin täpsustas, et peab silmas suulisi kinnitusi, et NATO ei laiene itta.

Putini sõnul tehti kõik täpselt vastupidi.

„Meie endale mingeid erilisi tingimusi ei nõua, saame aru, et igasugused kokkulepped peavad arvesse võtma Venemaa ja kõigi Euroatlandi piirkonna riikide huve,” ütles Putin.

„Venemaa on huvitatud konstruktiivsest koostööst võrdõigusliku rahvusvahelise koostöö arendamisel ja see jääb Venemaa välispoliitika peamiseks postulaadiks. Ma loodan, et te viite selle signaali oma riikide juhtkondadele,” ütles Putin saadikutele.

Putin teatas enne seda, et on mures selle pärast, kuidas käituvad Venemaa suhtes tema lääne partnerid, kes püüavad Venemaa arengut takistada.

Putin märkis välisriikide suursaadikute volikirjade vastuvõtmise tseremoonial, et „oht meie läänepiiridel tõesti kasvab”, vahendab Interfax.

„Me väljendame muret mitte ainult selle üle, et rahvusvaheline kogukond tegutseb erinevates suundades ega suuda ühineda tõeliselt tähtsate probleemide lahendamiseks, vaid ka selle üle, kuidas käituvad meie riigi, Venemaa suhtes meie partnerid, kes püüavad igati meie arengut takistada, avaldades sanktsioonide survet ja õhutades pingeid meie piiridel,” lausus Putin.

„Piisab, kui vaadata, kui lähedale Venemaa piiridele on liikunud NATO sõjaline infrastruktuur,” lisas Putin. „Meie jaoks on see rohkem kui tõsine.” Putini sõnul võtab Venemaa selles olukorras kasutusele adekvaatsed sõjalis-tehnilised meetmed.

„Meie ei ole kedagi ähvardanud ja meie süüdistamine selles, võttes arvesse asjade tegelikku seisu, on, nagu meil rahvas räägib, süü süütu kaela veeretamine – vähemalt vastutustundetu,” ütles Putin.