NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles alliansi välisministrite kohtumise eelsel pressikonverentsil, et Venemaa poolne vägede kuhjumine Ukraina piirile on murettekitav ja selgitamatu. „See tõstab pingeid ja sõjalise valearvestuse riske," selgitas Stoltenberg.

Oktoobris katkestas Venemaa diplomaatilised suhted NATO-ga ning nüüd juurdlevad alliansi liikmesriikide välisministrid, milline kurss suhetes Venemaaga võtta.

Olulist rolli mängivad selles ka arutelud NATO uue strateegilise kontseptsiooni üle. Viimane selline dokument kiideti heaks 2010. aastal ning on mitmes aspektis praeguseks aegunud. Näiteks nimetati tolles strateegiadokumendis Venemaad partneriks.

Uus strateegiline kontseptsioon peaks valmima järgmise aasta suveks, kui Madridis toimuval NATO tippkohtumisel selle heakskiitmist oodatakse.

Tihedat päevakava täidavad välisministritele ka arutelud relvastuskontrolli ning murettekitava julgeolekuolukorra osas Lääne-Balkanil. Eriti suure tähelepanu all on loomulikult ka olukord NATO-Valgevene piiril, samuti vaevad ministrid NATO ebaõnnestunud lahkumist Afganistanist.

Läbivaks teemaks on välisministrite kohtumisel ka NATO ja Euroopa Liidu omavahelise koostöö tõhustamine. Sellest annab märku ka tõsiasi, et kolmapäevasele ministrite kohtumisele on kutsutud ka Soome ning Rootsi välisministrid ja Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borrell.

Eesti välisministril Eva-Maria Liimetsal on ministeriaalil plaanis mitmete kolleegidega kahepoolsed kohtumised. Teisipäeva hommikul kohtus ta Tallinnas ka Ühendkuningriigi välisministri Elizabeth Trussiga, kellega koos külastati ka Tapa sõjaväelinnakut.

Lisaks NATO liikmesriikidele on kahepäevase kohtumise teiseks päevaks laua äärde kutsutud ka Ukraina ning Gruusia välisministrid. Need kaks riiki on koos Austraalia, Soome, Rootsi ja Jordaaniaga NATO poolt määratletud kui täiustatud võimalustega partnerid.

Peasekretär Stoltenbergi sõnul toetatakse nii Ukrainat kui Gruusiat nende püüdlustes alliansiga liitumiseks, kuid sellelt kohtumiselt murrangulisi arenguid NATO laienemise osas oodata pole.