Reegel puudutab kaheksat Lõuna-Aafrika piirkonna riiki: Botswana, Svaasimaa, Lesotho, Mosambiik, Namiibia, Lõuna-Aafrika Vabariik, Malawi ja Zimbabwe. Valitsuse poolt kehtestatud reegel puudutab ka Egiptust ja Türgit.

See tähendab, et kõik kes saabuvad neist riikidest Eestisse, peavad tegema PCR testi või jääma kümneks päevaks isolatsiooni. Peaminister Kaja Kallas ütles, et isolatsioonist kinni pidamist hakkab terviseamet ka teravalt jälgima. Uus korraldus jõustub homsest.

Testida saab nii lennujaamas kui ka sadamas, kuid soovi korral on võimalik teha ka kõigis teistes koroona testimispunktides. Kuni negatiivse testitulemuse teadasaamiseni tuleb nii vaktsineeritud kui vaktsineerimata inimestel viibida oma elukohas või püsivas viibimiskohas.

Eesti elanikele on testimine tasuta.

Testimise nõue kehtib kõikidele reisijatele ega sõltu Eestisse saabumise viisist. Eestit transiitriigina läbivatele inimestele testimis- ja isolatsioonikohustus ei laiene.

11. novembril tuvastati Botswanas ja 14. novembril Lõuna-Aafrika Vabariigis uus koroonaviiruse variant B.1.1.529, mis nimetati omikroniks. Omikron tüvel on kokku rohkem mutatsioone, kui viiruse deltatüvel just nendes piirkondades, mis on seotud viiruse leviku ja taasnakatumisega. Maailma terviseorganisatsioon (WHO) peab omikroni murettekitavaks viirustüveks. Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus (ECDC) soovitas 29. novembril Euroopa Liidu liikmesriikidel teha omikron riskiriikidest saabujatele PCR test nii vaktsineeritud kui vaktsineerimata inimestele ja kehtestada piiriületajatele 7-14 päeva kestev karantiinikohustus.

Kui riskiriikidest tulles on testimine isolatsiooni vältimiseks või lühendamiseks kohustuslik, siis teistest riikidest saabudes on valitsuse tungiv soovitus teha reisilt tulles PCR test.

Jaga
Kommentaarid