Riigi iseseisvuse 55. aastapäevaga kokku langenud tseremoonial osalesid kuulsustest prints Charles ja Barbadoselt pärit laulja Rihanna, vahendab BBC News.

Oma kõnes tunnistas prints Charles õõvastavaid julmusi ja orjust, mis Kariibi meres asuv saar on pidanud kannatama. Saar oli üle 200 aasta Atlandi-ülese orjakaubanduse keskus.

Ametliku võimu ülemineku märgiks anti viimane saluut Briti monarhiale ning langetati ja asendati kuninglik standard.

Aukülalisena esinenud prints Charles ütles, et sidemed Barbadose ja Suurbritannia vahel jäävad püsima, vaatamata põhiseadusliku staatuse muutusele. Ta nimetas hetke uueks alguseks ja sai seejärel värskelt presidendilt Barbadose Vabaduse ordeni.

Kuninganna saatis Barbadosele „kõige soojemad head soovid”, et seal valitseks „tulevikus õnn, rahu ja jõukus”, ning ütles, et Barbadosel on tema südames eriline koht.

Seni alates 2018. aastast saare kindralkuberner olnud 72-aastae Dame Sandra Mason valiti parlamendi poolt presidendiks eelmisel kuul.

„Alus nimega Barbadose Vabariik on oma esimeseks reisiks purjed heisanud. Pidagu ta vastu kõigile tormidele ning viigu meie maa ja kodanikud ohutult meid ees ootavatele silmapiiridele ja kallastele,” ütles Mason pärast ametisse vannutamist.

Barbados jääb siiski Briti Rahvaste Ühenduse liikmeks.

Peaminister Mia Mottley vandus värske presidendi ees truudust Barbadosele. Talle järgnesid teised riigi juhtivad tegelased ja see kestis mitu tundi.

Mottley teatas hiljem, et president Mason on nimetanud popstaar Rihanna ehk Robyn Rihanna Fenty Barbadose rahvuskangelaseks. 2018. aastal oli ta nimetatud Barbadose saadikuks maailmas.

„Sära edasi kui teemant ja tee au oma riigile,” ütles Mottley, viidates ühele Rihanna laulule.

Barbados oli Inglismaa üks esimesi orjakolooniaid. Inglise asunikud asusid saarele esimest korda elama 1627. aastal ning seal kasvatati Aafrikast toodud orjade abil suhkruroogu.

Orjus kaotati Barbadosel 1834. aastal ja riik sai täielikult iseseisvaks 1966. aastal.

Umbes 285 000 elanikuga Barbados on Kariibi mere saartest üks rahvarikkamaid ja jõukamaid.