Austria tahab esimese lääneriigina vaktsineerimiskohustuse kehtestada. See peaks jõustuma veebruari algusest ja lähimal ajal töötatakse välja vastav seaduseelnõu. Ajaleht Die Presse teatas, et esimene seaduseelnõu variant näeb ette suuri trahve.

Kui inimene määratud ajaks vaktsineerima ei ilmu, saab ta uue kutse kohaliku haldusringkonna võimudelt. Kui ka sellest kutsest kõrvale hoitakse, järgneb teine kutse ja 3600 euro suurune trahv. Alternatiiviks on neljanädalane vabadusekaotus.

Kui inimene endiselt vaktsineerimisest keeldub, määratakse uus 3600-eurone trahv. Vaktsineerimisest keeldujad võivad seega kokku 7200 eurot trahvi saada. Karistused kehtivad nii esimese kui ka teise süsti ning ka tõhustusdoosi kohta.

Esialgne eelnõu näeb ette vaid mõningaid erandeid. Osaliselt on vaktsineerimiskohustusest vabastatud alaealised ja rasedad. Kohustus ei puuduta ka isikuid, kelle elule ja tervisele vaktsineerimine ohtlik on. Seda peab aga kinnitama arst.

Jõuga kedagi siiski vaktsineerima ei hakata, vägivalda seega kasutada ei tohi. Oodatakse, et seadus kehtib kolm aastat ja puudutab kõiki Austria elanikke.

Esialgset eelnõu arutatakse täna Austria kantsleriameti ümarlauas. Tervishoiuministeeriumi teatel peaks valmis eelnõu arutlusele minema hiljemalt 6. detsembriks.

Jaga
Kommentaarid