“Meil on andmeid ainult end Reisi Targalt lehel registreerinud ehk endast välisministeeriumile teada antud inimeste kohta,” ütles välisministeeriumi meedianõunik Kristina Ots, lisades, et see arv võib tegelikult olla suurem, nt Egiptuse osas.

Kokku on end Aafrikas viibijateks märkinud 223 inimest, püsivalt 52 elanikku. Kõige rohkem viibib inimesi populaarses puhkusereisi sihtkohas Egiptuses seal lühiajalisest viibimisest on teada andnud 111 inimest.

Laupäeval tuvastati omikroni koroonatüve juhtumid nii Suurbritannias, Saksamaal kui ka Itaalias. Reedel tuvastati omikrontüvi Belgias.

Briti tervishoiuministri Sajid Javidi sõnul tuvastati riigis kaks omavahel seotud omikrontüve juhtumit. Mõlemad juhtumid jõudsid Ühendkuningriikidesse Lõuna-Aafrikast.

Ka Saksamaa Baieri liidumaa tervishoiuminister kinnitas kahe omikrontüve juhtumi tuvastamisest. Mõlemad nakatunud saabusid 24. novembril lennukiga Münchenisse. Minister ei täpsustanud, mis riigist isikud Saksamaale lendasid.

Briti peaminister Boris Johnson sõnas pressikonverentsil, et uue koroona tõkestamiseks tuleb riigil vastu võtta senisest karmimad koroonameetmed, vahendab Reuters.
"Hakkame tahtma kõigilt, kes Ühendkuningriikidesse sisenevad, et nad hiljemalt saabumise teisel päeval teeksid PCR-testi, kuni negatiivse testitulemuse saamiseni peavad nad viibima isolatsioonis," ütles Johnson.

Itaalia riikliku terviseinstituudi teatel tuvastati riigis üks omikrontüve juhtum. Nakatunu oli riiki saabunud Mosambiigist.

Samuti andsid Tšehhi terviseametnikud teada, et analüüsivad võimalikku positiivset omikrontüve juhtumit.

Lisaks tegid Hollandi ametivõimud reedel uue koroonatüve testi sadadele Lõuna-Aafrikast Amsterdami saabunud reisijatele, kellest 61-l tuvastati COVID-19. Hollandi võimude teatel viibivad haiged lennujaama lähedal asuvas hotellis karantiinis, kuni nende peal täiendavaid teste tehakse.

Omikroni koroonatüve levik on kaasa toonud ülemaailmsed reisipiirangud Lõuna-Aafrika riikidesse, kust tüvi pärineb. Samuti on teave uuest tüvest viinud langusesse maailmaturud, kus kardetakse, et omikroni saabumine pikendab juba peaaegu kaks aastat kestnud pandeemia kulgu.

Esialgse teabe kohaselt on omikron senistest koroonaviiruse tüvedest nakkavam, avaldas WHO. Küll aga võtab organisatsiooni esindaja sõnul aega nädalaid, et uue tüve täpne mõju kindlaks teha. Ühe Suurbritannia terviseametniku sõnul peab arvestama, et olemasolevate koroonavaktsiinide mõju uuele tüvele saab olema väiksem kui varasematele.

Teadusnõukoja juht Irja Lutsar ütles, et uue koroonaviiruse tüve kohta on praegu vähe teada, kuid peame olema valmis, et ühel hetkel jõuab see ka Eestisse.

Jaga
Kommentaarid