Kohalikel ja regionaalvalimistel olid paremad tingimused kui varasematel valimistel, teatas Euroopa Liidu missioon teisipäeval, kuigi väljendas muret kandideerimiskeeldude üle meelevaldsetel administratiivpõhjustel, valimisjaoskondade avamisega viivitamise ja riigi ressursside laialdase kasutamise üle kampaania käigus, vahendab Reuters.

„Nad püüdsid valimisprotsessi mustata, aga nad ei suutnud. Spioonide delegatsioon – nad ei olnud vaatlejad – rändas vabalt mööda riiki, spioneerides riigi sotsiaalse, majandusliku ja poliitilise elu järel,” ütles Maduro riigitelevisioonis esinedes.

Eelmisel nädalavahetusel toimunud valimised olid esimene kord 15 aasta jooksul, kui Euroopa Liit saatis vaatlusmissiooni Venezuela valimistele. Meeskond koosnes tuhandest vaatlejast. Nende täielikku raportit on oodata kahe kuu pärast.

Opositsioonipoliitikud osalesid valimistel esimest korda alates 2017. aastast. Nad said aga lüüa, võites vaid kolm 23 kubernerivalimisest ja 117 linnapeavalimist (valitsev erakond 210).

Mitmete linnapeavalimiste tulemused ei ole veel selgunud nagu ka kubernerivalimiste tulemus Barinase osariigis, mis on chavismi (endise presidendi Hugo Chávezi järgi nimetatud vasakpoolne poliitiline ideoloogia, mida jätkab Maduro) kants.

„Euroopa Liit ei suutnud valimisprotsessi mustata, see oli laitmatu, kaunis,” ütles Maduro.

Kuigi valitsevad sotsialistid võitsid suurema osa kubernerikohtadest, langes neile antud häälte arv alla nelja miljoni. 2017. aastal said sotsialistid regionaalvalimistel 5,9 miljonit häält.