Omikroni koroonatüvi levib üle maailma. Selle juured viivad Lõuna-Aafrika Vabariiki, ent viimastel päevadel on tüvi tuvastatud mitmetes Euroopa riikides ja mujalgi. Nimekirja lisandus äsja ka Austraalia.

Iltalehti vahendab, et Soome valitsus otsustas, et keeld puudutab inimesi, kes viimase kahe nädala jooksul viibinud Botswanas, Svaasimaal, Lõuna-Aafrika Vabariigis, Lesothos, Mosambiigis, Namiibias või Zimbabwes.

Piirang kehtib 19. detsembrini ja jõustus täna kell 15.

Valitsus selgitas, et Soome ei saa tulla isegi siis, kui vaktsineerimistõend olemas. Tõsi, on teatud erandid - näiteks mõjuvatel perekondlikel põhjustel.

Mainitud riikidest Soome otselende ei toimu.

Ka Eestisse ei saa näiteks Lõuna-Aafrika Vabariigist otse lennata, ent see ei välista seda, et esmalt lennataks mõnda Euroopa suuremasse lennujaama ning seejärel edasi Eestisse. Meil hetkel mingeid uusi täiendavaid piiranguid kehtestatud pole. Isegi nn riskiriikidest (kus omikron tuvastatud) tulles pole testimine kohustuslik, vaid soovituslik.

Soomes aga on reeglid säärased, et taolistest riikidest tulles peab lennujaamas tegema testi ning jääma seejärel ka eneseisolatsiooni.

Omikron on tuvastatud ka mitmetes Schengeni maades, aga vähemasti esialgu ei plaani Soome neid lisada punasesse nimekirja, kuhu kuuluvad eespool mainitud riigid.

Maailma Terviseorganisatsiooni teatel läheb B.1.1.529 variandi ehk omikroni edasikanduvuse ja selle tüve suhtes vaktsiinide tõhususe hindamisega mõned nädalad aega.

Jaga
Kommentaarid