"Ega me praegu veel palju ei tea. Teame, et sellel tüvel on palju mutatsioone, tal on üle 30 mutatsiooni," ütles Lutsar. Tema sõnul ongi Omicron tüve puhul murettekitav mutatsioonide rohkus, mitte see, et uus tüvi leviks rohkem või põhjustaks tugevamat haigust. Lutsar siiski kinnitas, et praegu ei ole veel täpselt teada, milline on Omicron tüve levimine ja kui tugev on nakatumise raskus.

Lutsari sõnul käivad praegu ka uuringud, et selgitada, milline on vaktsiini mõju Omicron tüvele. Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) teatel läheb B.1.1.529 variandi ehk Omicroni edasikanduvuse ja selle tüve suhtes vaktsiinide tõhususe hindamisega mõned nädalad aega.

Kas aga uus tüvi võib delta-tüvest ohtlikumaks osutuda? Lutsari sõnul puuduvad praegu andmed sellest, mis uue tüvega saama hakkab.

Teadmatuse looriga kaetud tüve kohta on aga nii palju infot, et Eestis seda veel tuvastatud ei ole. Belgias aga avastati mõni päev tagasi uue Omicron tüve esimene juhtum. Lutsari sõnul jõuab paratamatult uus tüvi ühel hetkel Eestini. "Kui me võrdleme Omicroni tüve eelmise Lõuna-Aafrika tüvega, siis see küll levis Euroopas, aga ei saanud kunagi valitsevaks tüveks," rääkis Lutsar ning lisas, et Euroopas on endiselt suurimaks probleemiks delta-tüvi.

Lõuna-Aafrika Vabariigis tuvastati B.1.1.529 variandi ehk Omicroni suur osakaal. Kuivõrd nakatumiste tase on Lõuna-Aafrika Vabariigis madal, ei saa tüve leviku kohta teha põhjalikke järeldusi. B.1.1.529 viirusetüve esinemise rohkus võib olla tingitud üksikutest nn superlevitajaga seotud juhtumitest ja pole teada, millisel määral esineb sel konkurentsieelis teiste viiruse tüvede ees. Siiski jääb kahtlus, et B.1.1.529 tüvi võib olla Aafrikas laiali levinud.

Seoses selle kiire levikuga otsustasid Euroopa Liidu riigid eile õhtul kiirkohtumisel katkestada lennud mitme Lõuna-Aafrika riigiga. Nüüd ei tohi Euroopas maanduda Botswanast, Svaasimaalt, Lesothost, Mosambiigist, Namiibiast, Lõuna-Aafrika vabariigist ja Zimbabwest startinud lennud.

Jaga
Kommentaarid