Sulík ütles pärast valitsuse istungit, et kõik toitlustuskohad ja poed on 14 päeva suletud, välja arvatud esmatarbekaupu müüvad poed ja apteegid, vahendab Politico.

„Me kõik soovime ja loodame, et olukord paraneb selleks ajaks,” ütles Sulík. „Me hindame olukorda uuesti kümne päeva pärast.”

Neljas nakatumislaine on tabanud kõige rängemini just Kesk-Euroopa riike, sealhulgas Slovakkia naabreid Tšehhit ja Austriat. Austria kehtestas sellest nädalast täieliku sulgemisseisukorra ja on esimene Lääne demokraatia, mis muudab vaktsineerimise alates veebruarist kohustuslikuks.

Slovakkia valitsus kehtestas lisaks 90 päevaks uue eriolukorra, mis annab võimaluse liikumiskeelu kehtestamiseks. Alates tänasest võib kodust lahkuda ainult poodi või tööle minemiseks, jalutamiseks pargis, arsti juures käimiseks või haiglasse minekuks.

Alates järgmisest nädalast võivad tööl kohal käia ainult vaktsineeritud või viimase kuue kuu jooksul COVID-19 läbipõdenud. Teisi tuleb töökohal igal nädalal testida.

Teisipäeval teatati 5,5 miljoni elanikuga Slovakkias 10 315 uuest koroonajuhtumist 24 tunni jooksul, mis on rekord.

Haiglas olevate koroonapatsientide arv on jõudnud 3200-ni, mida tervishoiuametnikud peavad kriitiliseks piiriks.

Tervishoiuekspertide nõukogu kutsus kehtestama kolmenädalast sulgemisseisukorda ja sulgema ka koolid. Valitsus sellega ei nõustunud.

„Epidemioloogiline olukord Slovakkias on kriitiline ja jõudmas humanitaarkriisi tasemele,” teatasid eksperdid. „COVID-19 suremus on praegu suurem kui pandeemia teise laine tipus.”

Slovakkia elanikkonnast on täielikult vaktsineeritud vaid 43%. Euroopa Liidu keskmine on 67%.

Jaga
Kommentaarid