Suurbritannia peaminister Boris Johnson ütles, et on juhtunust vapustatud, ja teatas, et Ühendkuningriik ei jäta ühtki kivi ümber pööramata, et inimsmugeldajate jõuke peatada, vahendab BBC News.

Prantsusmaa siseministri Gérald Darmanini teatel olid hukkunute hulgas viis naist ja üks tüdruk. Darmanin teatas ka, et kaks inimest päästeti ja üks on kadunud.

Neli inimest peeti Belgia piiri lähedal kinni, teatas Darmanin, kelle sõnul kahtlustatakse, et nad on selle väina ületamise katsega otseselt seotud.

Eile õhtul leppisid Johnson ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron kokku, et suurendavad ühiseid jõupingutusi väina ületamise katsete ärahoidmiseks ja inimsmugeldajate jõukude tegevuse peatamiseks.

Häire andis eile pärastlõunal üks kalalaev, millelt märgati Prantsusmaa ranniku lähistel vees inimesi.

Prantsuse ja Briti võimud viisid õhus ja merel läbi päästeoperatsiooni.

Johnson ütles, et inimeste hukkumine on katastroof, ja lisas, et on elutähtis peatada inimsmugeldajate jõugud, kes pääsevad sõna otseses mõttes mõrvade järel karistuseta.

Downing Street teatas, et Johnson ja Macron leppisid kokku ka tihedas koostöös naaberriikide Belgia ja Hollandi ning teiste Euroopa riikidega, et tegelda probleemiga juba enne, kui migrandid Prantsusmaa rannikule jõuavad.

„Prantsusmaa ei lase La Manche’il surnuaiaks muutuda,” ütles Macron, lubades süüdlased leida.

Macron kutsus kokku ka Euroopa migratsiooniprobleemidega tegelevate ministrite erakorralise kohtumise.

Macroni sõnul on alates selle aasta algusest Põhja-Prantsusmaal vahistatud 1552 inimsmugeldajat ja lõhutud 44 nende võrgustikku.

Sellest hoolimata on sel aastal toimunud 47 000 La Manche’i ületamise katset ja päästetud 7800 migranti, teatas Macron.

BBC teatel on sel aastal paadiga Suurbritanniasse jõudnud üle 25 700 inimese, mida on üle kolme korra rohkem kui 2020. aastal kokku.