Saksamaa saab esimese kolmeliikmelise koalitsioonivalitsuse pärast 1950. aastaid ja sellega lõpeb Angela Merkeli juhitud konservatiivide (CDU/CSU) 16 aastat kestnud valitsemisaeg, mis märgib uue ajastu algust kogu Euroopa ja ka maailma jaoks, vahendab Reuters.

Erakondade värvide järgi nimetatud valgusfoorikoalitsioonil on olemas Bundestagi enamus ja loodetakse, et uus valitsus saab ametisse juba järgmise kuu alguses pärast seda, kui erakonnad on koalitsioonilepingu ratifitseerinud.

Uuel valitsusel seisab kohe ees ränga koroonakriisi ja Valgevene piirikriisiga tegelemine.

Allikad teatasid Reutersile, et erakonnad leppisid kokku söepõletamisest loobumises 2030. aastaks ja gaasist energia tootmise lõpetamises 2040. aastaks, mis peegeldab uue koalitsiooni keskendumist kliimamuutuse vastasele tegevusele.

Reutersi andmetel lepiti kokku ka miinimumpalga tõstmises 12 euroni tunnis (seni 9,6 eurot), mis tähendab palgatõusu umbes kümne miljoni inimese jaoks.

Mõned poliitikaanalüütikud kardavad, et koalitsioonierakondadel on raskusi ideoloogilistest lõhedest ülesaamisel, mis halvaks kogu Euroopa Liidu otsuste tegemise.

Seni ei ole siiski paika pidanud ennustused, et koalitsiooniläbirääkimised kestavad üle aastavahetuse või lõppevad üldse nurjumisega.

Oma võib-olla viimast valitsuse istungit juhtinud Merkel jättis kolleegidega hüvasti ja uueks liidukantsleriks saav Olaf Scholz kinkis talle aeda istutamiseks puu, teatas istungil osalenud allikas.

Senises koalitsioonis rahandusminister olnud 63-aastast Scholzi peetakse pigem kompetentseks kui karismaatiliseks poliitikuks, kellel on nagu Merkelilgi mõõdukad vaated ja kes on avatud dialoogile.

Erakondade allikate sõnul olid koalitsiooniläbirääkimistel peamised komistuskivid see, kuidas finantseerida üleminekut rohemajandusele ja kui kiiresti edasi liikuda, teatasid allikad.

Sellised vaidlusküsimused võivad püsima jääda, sest laialdaselt oodatakse, et FDP juht, 42-aastane Christian Lindner saab rahandusministriks ja roheliste kaasesimees, 52-aastane Robert Habeck majandus- ja kliimamuutuse ministriks.

FDP peaks panema piduri ka liikumisele Euroopa fiskaalliidu suunas, mida SPD ja rohelised toetavad.