Naabrid rääkisid ajalehele Ilta-Sanomat, milline ebameeldiv olukord neil laupäeval tekkis.

Naabruses teises majas elav mees läks hommikul prügi välja viima. Naabrimees märkas, et tavaline umbes 700-liitrine must prügikast on täis veriseid riideesemeid, tekke ja muud sellist.

Ka prügikasti taga laudseinal oli näha punaseid plekke.

Naaber ei teadnud veel sel hetkel, et riiete all on surnukeha. Südmuste käigust rääkis Ilta-Sanomatele laiba leidnud mehe naine.

„Minu mees oli ärritunud, et miks on meie majaühistu prügikast jälle täis teiste prügi. Ta käis ka teistelt naabritelt küsimas, kas verised riided on nende omad. No ei olnud. Mees tormas siis hingetäiega naabermajja, et nüüd on lõpp sellel meie prügikasti kasutamisel,” rääkis naine.

Prügiviha asendus veelgi ebameeldivama olukorraga.

Naise sõnul märkas mees, et maja veranda uks oli praokil ja kõik kohad olid verd täis. Naabrimees otsustas, et ei lähe kaugemale ja helistab häirekeskusse.

Kell oli sel hetkel umbes 9.15. Naabrite sõnul olid politsei ja kiirabi kohal umbes kümne minutiga.

Politsei on nimetanud mõrva tooreks ja julmaks.

Teised naabrid rääkisid Ilta-Sanomatele, et mõrvamajas toimus rahutu elu.

Naabrite sõnul elas tapetud umbes 40-aastane mees majas üürilisena umbes paar aastat.

Mõrvamajas elas ka 28-aastane Põhja-Soome Kainuu maakonnast pärit naine, kes on mõrvas kahtlustatuna kinni peetud. Lisaks temale kahtlustatakse mõrvas 27-aastast meest.

Naabrite sõnul oli 28-aastasel naisel ja ohvril omavahel suhe. Ilta-Sanomate andmetel elasid nad paarina koos.

Seni ei ole teada, milline oli 27-aastase mehe täpne suhe ohvriga, aga politsei on teatanud, et tegemist ei ole võhivõõrastega. Nii iseloomustas politsei ka ohvri ja kahtlusaluse naise suhet.

Ohver oli naabrite jutu ja avalike andmete põhjal pärit Eestist. Naabrite sõnul oli ta väga rahuliku olemisega.

„Teda oli tihti näha seal trepil suitsetamas ja sai möödaminnes tervitatud. Ta paistis väga vaikse ja korralikuna,” ütles üks naabritest.

28-aastase naise tegemised äratasid aga naabrites rohkem tähelepanu.

„Vahel käis ta seal hoovis nutmas, et ta on maha jäetud, aga suhe näis ikkagi kogu aeg jätkuvat,” ütles üks naaber.

Naabrite sõnul käis majas „aeg-ajalt” politseinikke ja mõnikord ka kahtlasi külalisi. Mingit suurt lärmi läbi naabrite seinte siiski ei kostunud.

Mõrv leidis politsei sõnul aset reedel või laupäeval.

Kahtlustatavad 27-aastane mees ja 28-aastane naine peeti kinni laupäeva õhtul Kainuus Suomussalmis, kuhu nad olid sõitnud autoga. Nad olid registreerunud sealsesse spaahotelli Kiannon Kuohut.

Politsei kahtlustab, et tegu võis olla ettekavatsetud.

27-aastasel kahtlusalusel on ulatuslik narkotaust. Teda on erinevates kuritegudes kohtus süüdistatud üle kümne korra, enamasti narkokuritegudes.

Mehe minevikus on ka vägivallakuritegusid. 2012. aastal lõi ta oma tuttavat meest Helsingi Huopalahti jaamas rusika ja noaga ning varastas mehe jope, mille taskus olid iPod ja telefon Blackberry Curve.

2018. aastal süüdistati meest tapmiskatses. Ta lõi restorani ees ootamatult teist meest. Kui ohver häirekeskusse helistas, võttis kahtlusalune välja püstoli ning püüdis kaks korda ohvri ja uksehoidja suunas tulistada. Relv millegipärast aga ei töötanud.

28-aastane naine mõisteti augustis Helsingis süüdi seitsmes pettuses. Ta avaldas veebilehel tori.fi võltsitud müügikuulutusi. Väidetavalt oli müügil laste kombinesoone ja kosmeetikat. Pettuste rahaline väärtus oli 3045 eurot.

Ka mõrva ohvriks langenud eestlane sai aasta alguses tori.fi-ga seoses trahvi, sest müüs seal maha varastatud maatasandaja.

Ohver registreerus kevadel Soomes ehitusvaldkonna füüsilisest isikust ettevõtjaks. Noorpõlvest on tal sportlasetaust.

Mõrva ohver langes Ilta-Sanomate teatel eelmisel aastal kodus peksu ohvriks. Purjus olnud 28-aastane naine viibis juures ja tunnistas kohtus eestlase poolt. Peksja väitis kohtus, et ohver jooksis pea ees vastu seina, mida kohus ei uskunud. Ka see peksja oli nime järgi otsustades eestlane, kirjutab Ilta-Sanomat.

Täna võttis Helsingi esimese astme kohus mõrvas kahtlustatavad vahi alla kuni 2022. aasta 23. veebruarini.

Naine nuttis kohtus, aga mees oli väga rahulik.