Kopenhaagenis baseeruv WHO Euroopa haru viitas kasvavatele tõenditele kaitse kahanemise kohta viiruse eest ja sellele, et tänu vaktsiinidele on haiguse kulg kerge, ning teatas, et tõhustusdoosi manustamine kõige haavatavamatele inimestele peab olema prioriteet, vahendab Associated Press.

WHO Euroopa haru kutsus inimesi end vaktsineerida laskma ning pidama kinni hügieeni- ja sotsiaalse distantsi hoidmise reeglitest, et viiruse levik peatada.

„Täna on COVID-19 olukord kogu Euroopas ja Kesk-Aasias väga tõsine. Me oleme silmitsi keerulise talvega, aga me ei tohiks lootust kaotada, sest me kõik – valitsused, tervishoiuvõimud, inimesed – võime asuda otsustavasse tegevusse pandeemia stabiliseerimiseks,” ütles WHO Euroopa regionaaldirektor dr Hans Kluge oma avalduses.

Euroopa regioonis, mis ulatub Kesk-Aasiani, teatati eelmisel nädalal COVIDi põhjustatud surmade arvu kasvust 4200-ni päevas, mida on septembri lõpuga võrreldes kaks korda rohkem. Kumulatiivne surmade arv on nüüd regioonis jõudnud 1,5 miljonini.

Kolm tegurit, mis kasvu põhjustavad, on viiruse ülimalt nakkav deltavariant, piirangumeetmete leevendamine ja suur vaktsineerimata elanikkonna osakaal, teatas WHO Euroopa haru.

„Praegusest 2022. aasta 1. märtsini on oodata suurt või äärmist koormust haiglavooditele 25 riigis ning suurt või äärmist koormust intensiivraviosakondadele 53 riigist 49-s,” teatas WHO Euroopa haru. „Kumulatiivne teatatud surmade arv jõuab prognooside järgi järgmise aasta kevadeks praeguste trendide järgi üle 2,2 miljoni.”

Kahe miljoni surmani võidakse Euroopa regioonis jõuda 1. märtsiks.

Jaga
Kommentaarid