Haridus- ja teadusministeerium sõlmis Medesto Logistics OÜ-ga 2,3 miljoni euro eest lepingu, millega ettevõte kohustub koolidesse tarnima rohkem kui kaks miljonit kiirtesti.

Seekord kaasas ministeerium uue kiirtestide tarnija valimisse ka terviseameti, kellele saadeti kõigi võimalike kandidaatide testide näidised. Haridusministeeriumi teadusnõunik Mario Kadastik kinnitas täna Delfi erisaates, et terviseamet kiitis Medesto Logistics OÜ testid heaks.

Novembri alguses alustati õpilaste massilise kiirtestimisega, et peatada koroonaviiruse laialdane levik koolides. Tänaseks on kiirtestid andnud õppehoonetes 2300 koroonapositiivset vastet. Vahetult pärast õpilaste masstestimise algust selgus, et haridus- ja teadusministeeriumi valitud kiirtestide tarnijal, SelfDiagnostics OÜ-l, võib esineda teatud puudusi, mida hakkas uurima ka terviseamet.

Tänaseks on terviseamet ettevõtte suhtes algatanud juba kaks järelvalvemenetlust. "Meie kahtlused on seotud kasutusjuhendis olevate väidetega, mille kohaselt võib professionaalseks kasutamiseks mõeldud testi teha inimene ise. See ei ole kooskõlas professionaalseks kasutamiseks mõeldud testi sihtotstarbega. Küsimusi on ka tekkinud testide tootmise, pakendamise ja ümberpakendamise osas," selgitas terviseameti meditsiiniseadmete osakonna juhataja Tagne Ratassepp Delfile.

Haridusministeerium ostis osaühingult SelfDiagnostics oktoobris kaks miljonit kiirtesti ja kogu hange läks maksma 5 132 000 eurot.

Haridusministeeriumi teadusnõunik Mario Kadastik rääkis täna Delfi erisaates, et ministeerium polnud enne SelfDiagnosticsiga lepingu sõlmimist võimalikest puudujääkidest teadlik. Kadastiku sõnul on vead aga protseduurilised, mitte sisulised, ning seni kasutatud kiirtestid pole lastele kuidagi ohtlikud.

Seda hankemenetlust, mille Medesto Logistics OÜ nüüd võitis, alustas ministeerium 8. novembril. "Arvestades testide hankimise erakordselt kiiret vajadust, kasutas ministeerium riigihangete seaduse § 49 lõike 1 punktis 3 sätestatud alusel väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlust," kirjeldas ministeerium protsessi pressiteate vahendusel.

Kokku esitas ministeerium ettepaneku läbirääkimiste alustamiseks 17 ettevõtjale, kellest saatsid oma vastuse 12. Seejärel asus hankekomisjon pakkujatega läbirääkimisi pidama. Lõplikule sõelale jäid kuus ettevõtet, kellest Medesto Logistics OÜ tegi odavaima pakkumise.

Läbirääkimiste käigus said määravateks Terviseametiga kooskõlastatud tingimused. Hangitav test peab võimaldama tuvastada SARS-CoV-2-le iseloomuliku antigeeni olemasolu organismis ning test peab olema kõrge tundlikkusega. Test on mõeldud enesetestimiseks, selle tegemine on lapsesõbralik, valuvaba ning võimalikult lihtne ja operatiivne ning testproovi peab olema võimalik võtta kuni 2,5 cm sügavuselt ninasõõrmest.

Jaga
Kommentaarid