Illar Lemetti taotleb kohtus valitsuse korralduse õigusvastaseks tunnistamist ja hüvitise väljamõistmist. Ministeeriumist töölt lahkudes sai Lemetti hüvitiseks brutosummas 40 465,9 eurot, kuid endine kantsler soovib hüvitiseks kaheteistkümne kuu palka, mis on kokku üle 60 000 euro.

Lemetti vallandati maaeluministeeriumi kantsleri positsioonilt, kuna pöördus riigisekretär Taimar Peterkopi soovitusel tollase maaeluministri Mart Järviku nõuniku Urmas Arumäe võimalike korruptsioonikahtluste pärast prokuratuuri poole ja valitsus otsustas ta selle eest ametist vabastada.

Minister Mart Järvik põhjendas Lemetti vallandamist toona, viidates avaliku teenistuse seadusele: “Avaliku teenistuse seaduse kohaselt võib ministeeriumi kantsleri teenistusest vabastada, kui ministri hinnangul ministri ja kantsleri koostöö ei laabu. Minu hinnangul meie koostöö ei laabu ja olen teinud Vabariigi Valitsusele ettepaneku Lemetti vabastamiseks kantsleri ametikohalt seaduses ettenähtud alustel ja korras.”

Tollal kritiseerisid Jüri Ratase otsust ka kõik peamised Eesti väljaanded üksmeelselt. Ka president Kersti Kaljulaid vabandas avalikult Lemetti ees riigi käitumise pärast.

Täna kohus otsust ei teinud.