Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) Euroopa regionaaldirektor dr Hans Kluge ütles laupäeval BBC-le, et kui piiranguid kogu Euroopas ei karmistata, sureb kevadeks veel pool miljonit inimest.

Eelmisel nädalal sai Austriast esimene Euroopa riik, kus vaktsineerimine muutub kohustuslikuks. Vastav seadus peaks hakkama kehtima veebruarist. Saksamaal arutavad poliitikud sama sammu astumist, sest haiglate intensiivraviosakonnad täituvad ja nakatumine on rekordtasemel.

Austrias on tegemist juba neljanda sulgemisseisukorraga pärast pandeemia algust. Inimesed peavad kodus püsima ja väljuda võib vaid hädavajalikeks asjatoimetusteks, mille hulgas on tööl käimine, füüsiline liikumine ja toidu ostmine.

Restoranid, baarid, juuksurisalongid, teatrid ja mittehädavajalikud poed on suletud. Sellised meetmed kestavad 12. detsembrini, kuigi olukorda hinnatakse uuesti kümne päeva pärast.

Austria tervishoiuminister Wolfgang Mückstein ütles, et valitsus pidi kohe reageerima.

Viinis protestisid eile kümned tuhanded inimesed, kes kandsid riigilippe ja plakateid kirjaga „Vabadus”. Skandeeriti „Vastupanu!” ja karjuti maha politseinikke.

Nädalavahetusel toimusid mitmes Euroopa riigis meeleavaldused ja protestid karmimate piirangute vastu muutusid vägivaldseteks.

Brüsselis marssisid kümned tuhanded inimesed läbi kesklinna ja toimusid kokkupõrked politseiga. Peamiselt avaldati meelt koroonapasside vastu, ilma milleta ei saa sisse kohvikutesse, restoranidesse ja meelelahutusasutustesse. Marss algas rahulikult, aga mõned inimesed hakkasid politseinikke kivide ja ilutulestikuvahenditega loopima. Viimased vastasid pisargaasi ja veekahuriga.

Hollandis toimusid rahutused kolmandat õhtut järjest.

Kohalik meedia teatas, et politsei vahistas Hollandi lõunaosas Roosendaalis 15 inimest pärast kooli põlema süütamist. Enschede linnas kehtestati eriolukord, et inimesi öösel tänavatelt eemal hoida.

Laupäeval loobiti politseinikke ilutulestikuvahenditega ning süüdati jalgrattaid Haagis. Rotterdami linnapea nimetas aga reedeseid sündmusi „vägivallaorgiaks”. Politseinikke loobiti kivide ja ilutulestikuvahenditega ja süüdati üks politseiauto. Neli inimest sai vigastada.

Hollandis kehtib kolmenädalane üleriiklik osaline sulgemisseisukord. Restoranid peavad sulgema uksed varem ja spordiüritused toimuvad ilma pealtvaatajateta.

Meeleavaldajad on kurjad ka vana-aastaõhtu ilutulestikukeelu ja valitsuse plaanide peale kehtestada siseüritustel vaktsineerimispassi nõue.

Tuhanded meeleavaldajad tulid laupäeval tänavatele ka Horvaatia pealinnas Zagrebis ning Kopenhaagenis protestis umbes tuhat inimest valitsuse plaani vastu sundida avaliku sektori töötajaid end vaktsineerida laskma, et tööruumidesse sisse pääseda.

Prantsusmaa Kariibi merel asuvas Guadeloupe’i departemangus on juba kolm päeva kestnud rüüstamine ja vandaalitsemine tervishoiutöötajate vaktsineerimiskohustuse ja kõrgete kütusehindade tõttu. 38 inimest on vahistatud ja eile saadeti saarele politsei eriüksus pärast poodide rüüstamist ja süütamist.

Jaga
Kommentaarid