Neljapäeval tuvastati Saksamaal terve pandeemia vältel uus nakatumisrekord: üle 65 000 uue nakatunu päevas. Sellele lisandus reedel veel pea 53 000 uut koroonapositiivset.

Tervishoiuametnikud hoiatavad, et see arv võib lähinädalatel kahekordistada. Saksa intensiivravi ühingu peasekretär Uwe Janssens ütles Deutsche Wellele, et nakatumistrend riigis on väga murettekitav.

„Praegu vajab 0.8% kõigist tuvastatud nakatunutest haigust põdedes intensiivravi. Kui päevas tuvastatakse 50 000 - 60 000 uut nakatumist, saate ise kokku lüüa, mitu inimest jõuab 7-12 päeva pärast intensiivravile," lisas Janssens.

Saksamaa tervishoiuministri Jens Spahni sõnul pole riigi lukkupanek välistatud, et viiruse levikut piirata. Viimase 30 päeva jooksul on riigis neljakordistunud seitsme päeva keskmine nakatumisnäit.

Riigis haiguste kontrolli ja ennetamisega tegeleva Robert Kochi Instituudi juhi Lothar Wieleri sõnul on mitmed haiglad riigis täituvuse äärel: „Me peame praeguse trendi murdma. Me peame tegutsema kiiresti."

Samas rõhutas Wieler ka vaktsineerimise tähtsust: „Vaktsiinid töötavad väga-väga hästi." Ta lisas, et tähelepanu peab keskenduma seni vaktsineerimata isikute kaitsepookimisele.

Baierimaa peaminister Markus Söder teatas reedel, et epidemioloogilise olukorra tõttu tühistatakse kõik liidumaa jõuluturud. Samuti kehtestatakse seni vaktsineerimata isikutele väga karmid piirangud avalikus ruumis.

Nii ei saa kaitsesüstita inimesed Baierimaal külastada juuksurisalonge või osaleda ülikoolides kontaktõppes. Samuti tohivad vaktsineerimata isikud nüüd kohtuda maksimaalselt viie inimesega, kes on pärit kahest erinevast leibkonnast.

Kõikides poodides piiratakse ka siseneda lubatud inimeste arvu ning toitlustusasutused peavad end varakult sulgema. Spordi- ning kultuurisündmustel osalemiseks peavad ka vaktsineeritud ning koroonaviiruse läbipõdenud inimesed esitama negatiivse testitulemuse.

Karmide piirangute kehtestamisest on teatanud ka Saksimaa liidumaa. Ka seal tühistatakse kõik jõuluturud, lisaks peavad uksed sulgema baarid, ööklubid, jõusaalid ja muuseumid. Kõrge nakatumisnäiduga piirkondades kehtestatakse komandanditund, mille tagajärjel ei tohi seal vahemikus 22-06 põhjuseta oma kodust väljas viibida.

Hetkel vastab sellistele tingimustele kaks piirkonda Saksimaal. Saksimaa on liidumaadest kõige madalama vaktsineeritusega, vaid 57% sealsetest elanikest on täielikult vaktsineeritud.

Jaga
Kommentaarid