Endine president Mihheil Saakašvili arreteeriti eksiilist Gruusiasse naastes 1. oktoobril. Ta soovis kohalike valimiste eel opositsioonile oma toetust avaldada.

2018. aastal mõisteti ta tagaselja süüdi oma presidentuuri ajal ametiseisundi kuritarvitamise eest, mille tõttu seisis ta silmitsi kuueaastase vanglakaristusega. Süüdimõistmisega ta ei nõustu ning näeb, et kogu protsess oli poliitiliselt motiveeritud.

Kolmapäeval andis Gruusia inimõigusvolinik teada, et Saakašvili on vaja üle viia intensiivravile, sest teda kimbutavad südamehädad ning sisemised verejooksud. Samuti oli tal risk jääda koomasse pärast poolteist kuud kestnud näljastreiki.

Kuni reedeni nõudis Saakašvili, et ta viidaks üle tsiviilhaiglasse. Siiski otsustas ta eile näljastreigi lõpetada ning pealinnas Tbilisis asuvast vanglast minna Gori linnas asuvasse sõjaväehaiglasse.

Presidendi lähikondsete poolt väljastatud avalduse sõnul kavatseb president taas sööma hakata, kuid näljastreigi lõpetamine ei tähendavat oma illegaalse kinnipidamise aktsepteerimist.

Saakašvili ihuarsti Nokoloz Kipshidze sõnul on endine president jätkuvalt eluohtlikus seisus ning ta on paigutatud sõjaväehaigla intensiivraviosakonda. Samuti lisas arst, et laupäeval algab arstide hoole all uuesti Saakašvili toitmine.

Eelmisel nädalal otsustas Euroopa inimõiguste kohus, et Gruusia peab tagama Saakašvili turvalisuse vanglas ning näljastreigi lõpetamise järel talle vajaliku meditsiinilise abi. Saakašvili enda sõnul on teda vanglas rünnanud ka vangivalvurid, mistõttu ta oma elu pärast kartnud on.