2020. aasta suvel toimusid Wisconsini osariigis Kenosha linnas rassirahutused, mis algasid pärast mustanahalise mehe Jacob Blake'i tulistamist politsei poolt, mis põhjustas mehele halvatuse. Toona 17-aastane Kyle Rittenhouse läks enda sõnul naaberosariigist Illinoisist Kenoshasse korda tagama, et kohalike vara rahutuste eest kaitsta.

Sarnaselt käitusid ka mitmed teised inimesed, kes linna tulirelvadega korda majja lööma läksid. Kaasa võttis Rittenhouse poolautomaatrelva AR-15, kuigi Wisconsinis tohib relva kasutada alles 18. eluaastast alates.

Kaks nädalat väldanud kohtuprotsessil antud tunnistuste ning seal näidatud videomaterjali põhjal paljastus, et Rittenhouse'i ajas taga 36-aastane relvastamata Joseph Rosenbaum, kes käitus närviliselt. Seejärel pööras Rittenhouse ringi ning lasi oma relvast Rosenbaumi lühikeselt distantsilt, mis mehe tappis.

Seejärel tulistas Rittenhouse veel kaht meest, kes teda põgenedes jälitama asusid. Anthony Huber - Jacob Blake'i pikaaegne sõber, kes tema tulistamise vastu meelt avaldas - suri pärast kuulitabamust rindu. Teine mees - meedik Gaige Grosskreutz - sai haavata. Grosskreutz tunnistas kohtusaalis, et oli Rittenhouse'i tulistamiseks ise välja võtnud relva, sest uskus, et tal oli plaanis veel inimesi maha lasta.

Kyle Rittenhouse (vasakul) tulistamise ööl Kenosha linnas.

Prokurörid üritasid uurimise vältel maalida Rittenhouse'ist pilti kui hoolimatult käituvast inimesest, kes meelega läks oma poolautomaatrelvaga tulisesse olukorda ning seejärel seda relva ka kasutas, kuigi tõsist põhjust selleks ei paistnud. „Ainus inimene, kes kedagi tappis, oli süüdistatav Kyle Rittenhouse," ütles prokurör Thomas Binger oma avakõnes.

Rittenhouse'i kaitsjad rõhutasid aga faktile, et noormees tegutses vaid enesekaitsele mõeldes, sest kartis enda elu pärast. Nii Rittenhouse ise kui üks tunnistaja ütlesid kohtupingis, et Joseph Rosenbaum lubas Rittenhouse'i tappa. Rosenbaum vabastati vaid päev enne tulistamist haiglast, kus ta sai psühhiaatrilist ravi.

Üks tunnistaja, olukorda filminud videograaf, tunnistas ka, et Rosenbaum üritas vahetult enne Rittenhouse'i poolset tulistamist tema relvast haarata.

Kohtuasjas vaidleti peamiselt selle üle, kas Rittenhouse'i teod sai liigitada enesekaitseks. Wisconsini osariigi seaduse kohaselt tohib kasutada surmavat jõudu, kui isik usub, et selline jõud on vajalik, et ennetada tõsist kehalist kahju endale, vahendab New York Times.

Kokku andsid kohtusaalis tunnistusi maha lastud isikute lähedased, teised relvastatud isikud kes tol ööl koos Rittenhouse'iga linnas viibisid ning tulistamisi filminud videograafid.

Rittenhouse seisis kokku silmitsi viie süüdistusega: tahtlik tapmine, tahtlik tapmiskatse, hooletu tapmine ning kahe eraldi süüdistusega avaliku turvalisuse ohustamises. Kõigis nendes süüdistustes mõisteti ta vandekohtu poolt õigeks. Kõige tõenäolisemaks pidasid õiguseksperdid süüdimõistmist alla 18-aastase poolt tulirelva omamise eest, kuid selle süüdistuse heitis kohtunik esmaspäeval kõrvale.

Pärast kohtuotsuse avalikustamist kutsus USA president Joe Biden inimesi üles vägivallast hoiduma. Biden kutsus ameeriklasi üles vandekohtu otsust austama kuid möönis, et on otsuses pettunud.