„Poltava järeltulijad ei paista olevat korralikult õppust võtnud mineviku lahingutest Venemaaga, kes on Rootsi tema suurriigi kõrgustest juba ammu kukutanud,” kirjutas Venemaa saatkond Stockholmis Facebookis, vahendab ajaleht Expressen.

Rootsi kaitseminister Hultqvist ütles teisipäeval Rootsi Raadio saatele Ekot, et Rootsi võib osaleda õppustel Ukrainas.

„Me näeme seda väga tähtsa osana sellest, et märkida EL-i ambitsioone panustada Ukraina julgeolekusse ja suveräänsusse,” ütles Hultqvist.

Venemaa saatkond ründas seepeale Hultqvisti, viidates Rootsi kuninga Karl XII 18. sajandil Venemaa vastu peetud sõjale, mida meil tuntakse Põhjasõjana.

„Me tahaksime härra Hultqvistile meelde tuletada, et ta ei ole esimene Rootsi sõjaline juht, kes püüab Venemaad hirmutada oma kangelasliku armee võimsusega, kavatsedes oma sõjaväelased Ukrainasse saata,” kirjutas saatkond Facebookis.

1709. aasta Poltava lahingus praeguses Ukrainas Rootsi kuninga sõjaõnn pöördus ja ta oli sunnitud taganema, mida nähakse Rootsi suurriigiperioodi lõpuna.

„Tänapäeva Stockholm näib iga hetk astuvat sama reha otsa,” teatas Venemaa saatkond.

Selle asemel tahab Vene saatkond, et Hultqvist astuks oma Vene kolleegiga dialoogi, et „taastada pingevabadus, usaldus ja koostöö Läänemere piirkonnas”.

Hultqvist ei tahtnud postitust kommenteerida.

„Ei ole mingit põhjust seda kommenteerida,” teatas kaitseministri pressiesindaja Toni Eriksson.