Läbivateks teemadeks pressikonverentsil kujunesid koroonaolukord, COVID-meetmed ja Valgevene hübriidrünnakust tingitud piiriturvalisus.

Peaminister Kaja Kallas märkis esimese asjana, et koroonastatistika on jätkuvalt taandumas. Sellest hoolimata ei kipu valitsus kehtestatud piiranguid veel niipea kaotama - meditsiinisüsteemist on laekunud seisukohti, mille kohaselt peljatakse piirangute leevenemisest tingitud mõjusid.

Üks meede, mis on mõeldud esialgu kestma veel mitu kuud, on koolides massiline kiirtestimine.

"Selle testimisega jätkame vähemalt veebruarini. Soovime testida vähemalt 2 korda nädalas ja keskendume aina tugevamalt vaktsineerimata õpilastele," sõnas peaminister. Kuigi suund on panna fookus pigem kaitsepookimata õpilastele, jätkatakse kindlasti mõnda aega kõiki õpilaste testimisega - olgu nad vaktsineeritud või mitte.

Kallas kiitis massilise testimise positiivset mõju: niiviisi oli võimalik katkestada edukalt palju nakkusahelaid.

Euroopa Liidu idapiiril toimuva suhtes rõhutas peaminister, et tuleb liikmesriikide vahel hoida jätkuvalt ühtset joont. Kallas suhtles eile ka Ursula von der Leyeniga, kellega arutleti Euroopa Liidu strateegia üle.

Kaitseminister Kalle Laanet märkis, et Poola palus käesoleva nädala alguses Eestilt abi - seda nii inimjõu kui tehnilise ressursi näol. Täna teostab kaitsevägi ülevaatust, esitamaks homme Laanetile võimalikud variandid Poola aitamiseks.

Üks variant hõlmab eneses ka vabatahtlike reservväelaste kaasamist. See idee on veel töös, huvilisi alles otsitakse.

Siseminister Kristian Jaani teatas, et Eestilt on abi palunud ka Läti - nimelt soovisid lõunanaabrid meilt kinnitust, et 48-tunnise etteteatamise puhul on võimalik Eestil saata Lätisse 30 politseiametnikku.

Loe lähemalt meie blogist: