Töötada lubatakse ainult viiel linna 11 sütt põletavast elektrijaamast, vahendab BBC News.

Mürgine sudu on Delhit katnud juba alates hindude suurest pühast diwalist.

Inimese kopsu tungida võivate pisiosakeste ehk PM2.5 kontsentratsioon Delhi õhus on kaugelt suurem kui maailma terviseorganisatsiooni (WHO) poolt ohutuks peetav norm. Linna mitmes osas see näitaja üle 400, samas kui „heaks” peetakse vahemikku 050 ja „rahuldavaks” 51100.

Mõned koolid suleti saaste tõttu juba eelmisel nädalal ja Delhi valitsus teatas, et kaalub inimeste tegevuse piiramist õhukvaliteedi parandamiseks.

Delhi muudavad maailma saastatuimaks pealinnaks erinevad tegurid, mille hulgas on sõidukite ja tööstuse heited, tolm ja ilmastikunähtused. Õhk muutub eriti mürgiseks, kui lähiosariikide põllumehed põletavad põllule jäänud kõrsi. Samal ajal toimub diwali puhul massiline ilutulestik, mis annab oma osa. Tuul on nõrk, mistõttu jäävad mürgised osakesed atmosfääri madalatesse kihtidesse pidama.

Tänavu on olukord muutunud nii hulluks, et kutsus esile karmi hoiatuse India ülemkohtult, mis käskis osariigi ja föderaalvalitsusel viivitamatult meetmed tarvitusele võtta.

Lisaks eelmainitud meetmetele keelati veokite sisenemine Delhisse ning naaberosariikidesse Uttar Pradeshi, Pandžabi, Haryanasse ja Rajasthani kuni 21. novembrini. Erandiks on esmatarbekaupu vedavad veokid.

Delhi ja teiste osariikide valitsused peaksid käskima eraettevõtetel saata 50% töötajatest kaugtööle kodust, et vähendada sõidukite heidet ja tolmu.