Riigiprokuratuuri pressiesindaja Kairi Küngas ütles, et Porto Franco kriminaalasja eeluurimine lõpetati oktoobri lõpus. Kahtlustavate advokaatidele anti kriminaalasjaga seonduvad materjalid üle eelmisel reedel. Kahtlustavate kaitsjatel on kogutud tõenditega tutvuda ning nende kohta taotlusi esitada 30 päeva. Küngase sõnul selgub seejärel, kas kriminaalasjas on vaja teha täiendavaid toiminguid.

"Lisaks ei tohi unustada, et üks selle kriminaalasja kahtlustatavatest on riigikogu liige," märkis Küngas. Kui prokuratuur otsustab pärast kaitsjate toimikutega tutvumist süüdistuse esitada, tuleb esmalt riigi peaprokuröril õiguskantslerile taotlus esitada, et teha riigikogule ettepanek saadikupuutumatuse äravõtmiseks.

Alles pärast seda, kui õiguskantsler on otsustanud riigikogule ettepaneku teha ning immuniteedi äravõtmise üle on hääletatud ning selle kasuks otsustatud, saab süüdistuse kohtusse saata.

"Seega on süüdistuse esitamisest veel vara rääkida. Hetkel ei ava me ka kriminaalasja detaile ega oska ennustada, millal või menetlusliigis kriminaalasja materjalid kohtusse saadame," ütles Küngas.

Menetlust juhib juhtiv riigiprokurör Taavi Pern.

Pronto Franco altkäemaksuasja võtmeisikud on ettevõtja Hillar Teder ja endine Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb. Väidetavalt lubas Teder miljon eurot annetusi Keskerakonnale, kui saab soodsama tasuga servituudi Tallinna linnavalitsuselt Porto Franco parkla jaoks.

Lisaks Tederile ja Korbile läheb kohtu ette ka endise rahandusministri Martin Helme nõunik Kersti Kracht. Juriidilise isikuna on prokuratuuri teatel saanud kahtluse ka Keskerakond, kellel lasub kahtlus mõjuvõimuga kauplemises.

Kriminaalasja on segatud ka kogu Jüri Ratase teine valitsus, kes otsustas ligi 40 miljoni euro suuruse hädaabilaenu andmise üle Porto Francole.