„Käesoleva aasta 15. novembril viis Venemaa kaitseministeerium edukalt läbi katsetuse, mille tulemusena tabati mittetöötavat Vene kosmoseaparaati Tselina-D, mis on orbiidil alates 1982. aastast,” teatas Venemaa kaitseministeerium täna, vahendab Interfax.

USA-le on täpselt teada, et tekkinud fragmendid ei kujutanud ega kujuta katsetuse aja ja orbiidi parameetrite järgi mingit ohtu orbitaaljaamadele, kosmoseaparaatidele ega tegevusele kosmoses,” teatas kaitseministeerium.

Venemaa kaitseministeeriumi teatel kanti fragmendid Venemaa kosmoseruumi kontrollisüsteemi peakataloogi ja võeti jälgimise alla kuni nende purunemiseni.

„Varem on selliseid katsetusi kosmoseruumis juba läbi viinud USA, Hiina Rahvavabariik ja India,” öeldakse teates.

USA kosmoseväejuhatus teatas varem, et Venemaa purustas satelliidivastase relva katsetuse käigus Nõukogude satelliidi Kosmos-1408.

USA hinnangul tekkis umbes 1500 fragmenti, mida on võimalik jälgida. Lisaks sellele tekkis aga ameeriklaste sõnul veel sadu tuhandeid väiksemaid tükke, mida ei ole võimalik jälgida.

USA välisministeeriumi esindaja Ned Price ütles, et Vene katsetus tekitas kosmoseprügi, mis kujutab endast ohtu rahvusvahelise kosmosejaama (ISS) meeskonnale. USA teatel Venemaa katsetusest ette ei hoiatanud.