Sotside linnapeakandidaat Raimond Kaljulaid teatas ühismeedias, et erakond soovib ametid paika saada selle nädala jooksul. Mis päeval, ta ei täpsustanud.

"Jah, heade inimeste leidmine võtab mõnevõrra aega, aga ma usun, et tallinlased hindavad seda, et oluliste ametikohtade täitmisele lähenetakse vastutustundlikult ja hoolikalt," märkis Kaljulaid postituses.

Möödunud nädalal sõlmisid Tallinna koalitsioonileppe Keskerakond ja SDE.

SDE liikmed said endale ettevõtluse, kultuuri ja linnaplaneerimise abilinnapeakohad. Ülejäänud neli abilinnapeakohta jäid Keskerakonnale: haridus ja sport, kommunaal ja keskkond, linnavara ja transport ning sotsiaal ja tervishoid.

Haabersti, Põhja-Tallinna, Mustamäe, Kristiine, Kesklinna, Pirita ja Lasnamäe linnaosa vanema kandidaadid esitab Keskerakond, Nõmme linnaosa vanema koht jäi sotsidele.

Sotsidele anti ka volikogu esimehe koht.

Sotsid on keerulises seisus

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liikmete seast valiti Tallinna volikogusse Jevgeni Ossinovski, Riina Sikkut ja Indrek Saar. Lisaks fraktsiooni mitte kuuluv, kuid sotside liige, kohalikel valimistel Tallinna nimekirja juhtinud Raimond Kaljulaid. Volikogusse pääses ka Joosep Vimm ning europarlamendi liige Sven Mikser.

Eesti Päevaleht kirjutas, et sotside häda on aga selles, et nad ei suuda leida kedagi volikogu esimehe kohale. Kui Kaljulaid võtaks selle koha, tuleb tema kohale riigikokku keskerakondlane, sest parlamendivalimiste aegu kuulus ta veel Keskerakonda.

Kui koha võtaks vastu Ossinovski, Saar või Sikkuti, tuleks parlamenti asemele Monika Haukanõmm, kes kuulub nüüd Keskerakonna ridadesse. Kui Haukanõmm jääb aga linnavalitsuse töö juurde, asuks riigikokku Rene Tammist, kes arendab Utilitases tuule- ja päikeseenergia ärisuunda. Rene Tammiste järel saaks parlamenti Anastassia Kovalenko, kes kandideeris selle aasta kohalikel valimistel aga Keskerakonna nimekirjas. Kui Kovalenko otsustaks loobuda, saaks riigikokku alles sotsiaaldemokraat Toomas Jürgenstein.

Võimalus on panna volikogu juhtima ka Sven Mikser, kes peaks sel juhul tulema tagasi Brüsselist. Tema asemel läheks Euroopa pealinna Indrek Tarand.