Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borrelli kinnitusel on valminud Valgevene režiimi vastane sanktsioonide kava, mille EL-i välisministrid kinnitavad ühisel välisministrite nõukogu kohtumisel eelduste kohaselt esmaspäeval, vahendab Politico.

Valgevene tunnustamata presidendi Aleksandr Lukašenka korraldusel on Poola-Valgevene piirile nädala jooksul veetud tuhandeid Lähis-Ida migrante, lubades neile võimalust pääseda üle Poola piiri Euroopasse. See on muidugi vale ning on piiril põhjustanud laialdase humanitaarkriisi, kus külmades ja niisketes oludes on möödunud nädala jooksul olnud mitmed surmad.

Borrelli sõnul langevad sanktsioonide alla need isikud, ettevõtted ja organisatsioonid, mis migrandikriisi põhjustamisega Poola-Valgevene piiril otseselt seotud on. Sanktsioonide alla langevad muuseas lennufirmad ja reisiagentuurid, kes migrantide vahendamisel päritolumaalt Poola-Valgevene piirile rolli on mänginud. Valgevene juhtidel keelatakse Euroopa Liitu sisenemine ja nende varad Euroopas külmutatakse. Borrelli sõnul sanktsioneeritakse umbes 30 Lukašenko valitsuse ametnikku, kes kriisi tekitamisel kaasa on aidanud.

Kõrgendatud pinged, mis on tekkinud nii Poola-Valgevene piiril kui Ukraina piiri ääres, kuhu Venemaa on asunud vägesid koondama, tõestavad Borrelli sõnul senisest suuremat vajadust ühtse Euroopa Liidu julgeolekukoostöö järele.

"Euroopa on ohus ja eurooplased ei saa sellest aru," sõnas ta intervjuus Prantsuse väljaandele Journal du Dimanche. "Tänane maailm ei juhindu enam soovist rahu ja heatahtlikkuse järele. Meil on jätkuvalt konfliktid lihasööjate vahel, kus taimetoitlased tõenäoliselt ellu ei jää."

Poola asevälisminister Piotr Wawrzyk tunnustas Euroopa riikide ja USA ühist koostööd Lukašenka režiimi vastu.