Prantsusmaa ning Venemaa kahepoolsel välis -ja kaitseministrite kohtumisel Pariisis arutati Venemaa välisminister Sergei Lavrovi väitel eelkõige "erinevaid võimalusi, kuidas Venemaa ja Euroopa Liidu vahelisest ummikseisust välja tulla", vahendab interfax.

"Me tuletasime meelde ja tervitasime Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni mõni aeg tagasi välja öeldud ideed, et tuleks luua ühine Euroopa julgeolekuvundament, mis mitte ei vastanduks Venemaale, vaid kus me oleksime osalised," lisas Lavrov kohtumise järel ajakirjanikele.

Prantsuse ministrid tegid reedese kohtumise järel võrdlemisi teistsuguse avalduse, kus julgeolekukoostööst juttu polnud. See-eest avaldasid nad muret Venemaa tegevuse üle Ukrainas, vahendab Reuters.

"Kaks ministrit avaldasid muret üha halveneva olukorra pärast Ukrainas ning hoiatasid väga selgelt tõsiste tagajärgede eest, mis igasugune kahju Ukraina territoriaalsele terviklikkusele kaasa toob," sõnati avalduses.

Sel nädalal hoiatas Washingtoni Valge Maja Venemaa võimalike kavatsuste eest Poola-Valgevene piiril toimuva humanitaarkriisi varjus oma sõjalist tegevust Ukrainas laiendada. Sellele annavad tunnistust nii Vene vägede kogunemine Ukraina piirile, kui ka osade Venemaa valitsusesindajate väljaütlemised. Vene riigiduuma asespiiker Pjotr Tolstoi kuulutas eelmisel kuul telekanalis NTV, et kogu Ukraina saab olema Venemaa osa ja ei saa olema enam mingit Ukrainat.

„Ma loodan, et kogu maailm näeb selgelt, kes tegelikult tahab rahu ja kes koondab ligi 100 000 sõdurit meie piirile,” ütles Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kolmapäeval rahva poole pöördudes. „Venemaa psühholoogilisel survel ei ole meile mõju, meie luurel on kogu informatsioon, meie armee on valmis tõrjumiseks igal ajal ja kohas.”