Pfizeri ja Moderna vaktsiinidega vaktsineeritutele tehakse tõhustusdoose kuue kuu möödumisel, Jansseni ja AstraZeneca vaktsiiniga vaktsineeritutele viie kuu möödumisel esmasest vaktsineerimiskuurist.

„Kutsun üles kõiki, kellel järk-järgult esmase vaktsineerimiskuuri ja tõhustusdoosi soovituslik 56 kuu vahemik hakkab mööda saama, ka tõhustusdoosiga end COVID-19 vastu kaitsma. Kindlasti peaksid tõhustusdoosi tegema vanemaealised ja COVID-19 riskirühma kuuluvad inimesed,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „Tänaseks on Eestis tõhustusdoosi saanud enam kui 100 000 inimest ja see arv kasvab iga päevaga kiires tempos hooldekodudes, perearstide nimistutes ja tervishoiuasutustes. Iga vaktsiinisüst, olgu see esimene, teine või kolmas, aitab kaasa olukorra paranemisele ja haiglate ülekoormuse vältimisele, mis on ju meie kõigi peamine ühine eesmärk.“

Vähemalt ühe vaktsiinidoosiga on praeguseks vaktsineeritud 813 719 inimest, neist 773 092 inimesel on vaktsineerimiskuur lõpetatud. Täisealistest on vähemalt ühe doosiga vaktsineeritud 71,1%, vaktsineerimiskuur on lõpetatud 67,9 protsendil. Üle 60-aastastest on vähemalt ühe doosiga COVID-19 vastu vaktsineeritud 73,9 protsenti.

COVID-19 vastu on võimalik vaktsineerida perearstikeskustes üle Eesti, samuti on võimalik endiselt vaktsineerida nii haiglate juures asuvates vaktsineerimiskabinettides, apteekides kui teistes vaktsineerimispunktides, mille asukohad ja lahtiolekuajad leiab veebilehel https://vaktsineeri.ee/covid-19/lahen-vaktsineerima/. Liikumisraskustega inimesi vaktsineeritakse ka kodus. Kodus vaktsineerimise vajadusest tuleb teada anda oma perearstile või infotelefonil 1247.

Kõikides vaktsineerimispunktides saab COVID-19 vastu vaktsineerida nii esimese, teise kui tõhustusdoosiga. Tõhustusdoosi võimaldatakse Eestis kõigile üle 18-aastastele. Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon soovitab Pfizer/BioNTechi ja Moderna vaktsiiniga esmase vaktsineerimiskuuri läbinutele tõhustusdoosi kuue kuu möödumisel esmasest vaktsineerimiskuurist ning Jansseni ja AstraZeneca COVID-19 vaktsiinidega esmase vaktsineerimiskuuri läbinutele alates viie kuu möödumisest viimasest kaitsesüstist.

Tõhustusdoosiks kasutatakse Pfizer/BioNTech vaktsiini Comirnaty ja Moderna vaktsiini Spikevax, sõltumata sellest, millise vaktsiiniga on läbitud esmane vaktsineerimiskuur.

Jaga
Kommentaarid