Migrandikriisi teema tõstatasid 15-liikmelise julgeolekunõukogu kinnisel istungil Eesti, Iirimaa, Norra Prantsusmaa, Suurbritannia ja USA, vahendab Reuters.

„Me mõistame hukka inimeste orkestreeritud instrumentaliseerimise, kelle elud paneb Valgevene ohtu poliitilistel põhjustel eesmärgiga destabiliseerida naaberriike ja Euroopa Liidu välispiiri ning juhtida tähelepanu kõrvale oma enda lisanduvatelt inimõiguste rikkumistelt,” öeldakse lääneriikide avalduses.

Avalduses nimetati Valgevene tegevust vastuvõetamatuks ning süüdistati president Aljaksandr Lukašenkat regionaalse stabiilsuse ohustamises ja kutsuti tugevale rahvusvahelisele reaktsioonile Valgevene vastutusele võtmiseks, lubades arutada edasisi meetmeid.

Venemaa ÜRO suursaadiku asetäitja Dmitri Poljanski ütles enne istungit ajakirjanikele, et usub, et tema Lääne kolleegidel „on mingisugused masohhistlikud kalduvused, sest selle teema tõstatamine, mis on totaalne häbi EL-i jaoks, oleks väga vapper”.

Küsimusele, kas Venemaa või Valgevene aitavad migrantidel Poola piirile liikuda, vastas Poljanski: „Ei, absoluutselt mitte.” Ta lisas, et kõiki probleeme ei peaks arutama julgeolekunõukogus.

„Me jääme ühtseks ja kindlaks EL-i kaitsmisel Valgevene võimude nende hübriidoperatsioonide eest,” kinnitasid aga Eesti, Iirimaa, Norra Prantsusmaa, Suurbritannia ja USA.