Enamik smugeldatud inimestest on pärit Iraagist, aga Minskisse jõuavad ka näiteks Süüria, Kongo või Kameruni kodanikud, vahendab Deutsche Welle.

Peamised lähtepunktid on teadete kohaselt kolm linna Iraagi Kurdistanis: Erbil, Shiladze ja Sulaymaniyah.

Saksamaa välisministeeriumi esindaja ütles oktoobris, et märkimisväärselt rohkem otselende Minskisse toimub ka Beirutist, Damaskusest ja Ammanist.

Teadete kohaselt maksab reis 12 000-15 000 eurot, mis katab viisad, lennud ja Euroopas maad mööda üle piiri smugeldamise.

Viisadega tegeleb teadete järgi Valgevene esindus Erbilis. Üks reisiagent Bagdadis, kes ei tahtnud oma agentuuri nime mainida, ütles aga Deutsche Wellele, et Valgevene esindus on andnud viisataotlused mitmete reisifirmade menetleda.

Bagdadi reisiagent ütles, et ta sai varem selliseid viisataotlusi, aga on nüüd lõpetanud nende menetlemise: „Ma ei tee seda enam, sest see on muutumas liiga hämaraks ja ma ei taha oma äri ohtu seada. Aga viisade saamine võttis viis päeva kuni kaks nädalat.”

Lisaks sellele kinnitasid allikad Deutsche Wellele, et viisataotlused on antud menetleda Valgevene esindustele ka teistes riikides kui Iraak.

Juures olevas YouTube’i videos selgitab Venemaa ettevõte nimega Made in Russia24, mis väidab, et pakub ametlikke turimisteenuseid nagu turismiviisad, et iraaklased ja süürlased ei saa enam reisida turistidena Valgevenesse turismikutse alusel, millel on lennujaama tempel, kust nad välja lendavad. Nüüd vajavad nad väidetavalt niinimetatud viisakleebist, mille saab Valgevene saatkondadest. Ettevõte väidab, et iraaklased saavad viisa ainult Valgevene saatkonna kaudu Ankaras.

Valgevene režiimivastane meediakanal Belsat tsiteeris Valgevene meediaväljaannet KYKY.org, mille andmetel on 12 reisifirmale Valgevenes antud vaikiv nõusolek välismaalastele viisasid organiseerida.

Osa nendest firmadest on selle uudiste järgi varem olnud mustas nimekirjas, aga ilmusid hiljem tagasi heakskiidetud firmade nimekirja.

Istanbuli passi- ja viisateenuste ettevõte VIP Grub väidab samuti, et aitab inimesi „tavapäraseid teid” pidi Euroopasse, ja viitab sellele, et Euroopa vajab välistööjõudu. Selle veebilehelt võib lugeda: „Ainuüksi Euroopa lennufirmad vajavad 1,2 miljonit pagulast. Kasutage võimalust. Makske meile pärast saabumist.”

Euroopa Liidus registreeritud ettevõtted liisivad praegu lennukeid Valgevene rahvuslikule lennukompaniile Belavia. Euroopa Liidu välisministrid tahavad sellele praktikale lõppu teha ja kaaluvad sanktsioone.

„Belavial on otselennud Minskisse Istanbulist, Dubaist ja mujalt. Nii et kõik, mis tuleb teha, on sinna saada. See on veidi kallim, aga ikkagi tehtav,” ütles Bagdadi reisiagent Deutsche Wellele.

Euroopa Liidu lennukite liisimise keskus on Iirimaa. Iiri firmad haldavad enam kui pooli maailma liisitavatest lennukitest. Mõned Iiri firmad jätkavad lennukite liisimist Belaviale, kuigi neid kasutatakse migrantide vedamiseks Euroopa Liidu piirile. Firmad väidavad, et on lepinguliselt seotud.

Iirimaa välisminister Simon Coveney on öelnud, et toetab sanktsioone, aga ainult neid, mis puudutavad tulevasi liisingulepinguid, mitte juba kehtivaid.

Teistel lennufirmadel nagu Qatar Airways ja Turkish Airlines on rangemad kontrolliprotseduurid ja nad nõuavad kehtivaid pabereid. Bagdadi reisiagent tõi aga välja, et reisija lennu tegeliku eesmärgi kindlaks tegemine võib olla keeruline.

„Iga päev lendab Türgisse ja Dubaisse palju iraaklasi. On võimatu eristada neid, kes tahavad jõuda Valgevenesse, ja neid, kes ei taha.”