Täna toimus telefonikõne Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli ning Venemaa presidendi Vladimir Putini vahel. AP teatel andis Merkel Kremlile teada, et migrantide kasutamine Euroopa Liidu vastase meetmena on Valgevene režiimi poolt ebainimlik ning vastuvõetamatu.

Ühtlasi palus Merkel, et Putin sekkuks olukorda piiril ning rakendaks Minski režiimi üle oma mõjuvõimu. Kreml avalikustas ka omapoolselt kõne kokkuvõtte. Sellest selgub, et Putin pakkus Euroopa riikidele välja, et omavahelisi probleeme tuleks läbi arutada. Sellest tulenevalt leppisid Putin ning Merkel kokku, et vestlevad lähitulevikus uuesti.

Venemaa seotusest migratsioonisurvega Poola piiril rääkis eile ka Poola peaminister Mateusz Morawiecki, kuid Venemaa võimalikust vastutusest pühkis Kremli kõneisik Dmitri Peskov käed puhtaks: „Meie arvates on Poola peaministri sõnavõtt Venemaa vastutusest täiesti vastutustundetu ning vastuvõetamatu."

Paljud Poola piiritara taga ootajad soovivad pärast piiri illegaalset ületamist just Saksamaale jõuda. Sel aastal on juba üle 6100 migrandi Poola kaudu Valgevenest Saksamaale jõudnud.

Saksamaa välisminister Heiko Maas edastas täna aga avalduse vahendusel Valgevene riigipeale ähvarduse karmistada ning laiendada tema režiimile rakendatud sanktsioone. "Euroopa Liitu ei saa välja pressida," lisas välisminister.

Kokku käis minister välja neli eesmärki, mille poole EL püüdlema peab:

1) jagada vajadusel humanitaarabi nii Poolas kui Valgevenes viibivatele migrantidele,
2) peatada migrantide illegaalne smugeldamine,
3) karmistada ning laiendada sanktsioone Lukašenka režiimile,
4) teavitada avalikult rände lähteriikide kodanikke neile tehtavatest valelubadustest.