Isamaa erakonna fraktsioon andis tänasel riigikogu istungil sisse eelnõu, millega survestatakse valitsust looma koroonaviiruse vastu vaktsineerimise kõrvalmõjudest tekitatud kahjude hüvitamise fondi.

„Meie ühiskonnas on jätkuvalt märkimisväärne hulk inimesi, kes kardavad vaktsineerimise kõrvalmõjusid. Eraldi koroonaviiruse vaktsineerimise kõrvalmõjude kahjude hüvitamise fond pakuks inimestele kindlustunnet, et probleemide korral ei jää nad oma murega üksi. Seega aitaks vaktsiinikahjustuste fond saavutada ka kõrgemat vaktsineerituse taset ühiskonnas,“ seisab eelnõu seletuskirjas.

Valitsus eraldi fondi luua ei plaani

Peaminister Kaja Kallas (RE) kordas täna riigikogu infotunnis, et eraldi vaktsiinikahjustuste fondi valitsus luua ei plaani, vaid vaktsiinikahjustuste korvamine tuleks liita patsiendkindlustuse eelnõuga.

Kallas viitas reedel jälgijaskonnaga sotsiaalmeedia vahendusel vesteldes, et eraldi fondi ei taheta luua, kuna see saadaks avalikkusele signaali, justkui oleksid koroonavaktsiinil ulatuslikud kahjulikud tagajärjed. "Need, kellel on hirmud, kardavad veel rohkem," põhjendas ta.

Sama kinnitas riigihalduse minister Jaak Aab (KE) Delfile pühapäeval. "[...] leppisime koalitsioonis juba mitu nädalat tagasi kokku, et koos patsiendikindlustusega, mitte eraldi. Töö- ja terviseminister tegeleb sellega," rääkis Aab.

Seeder: patsiendikindlustuse eelnõud ei saa menetleda kiirustades, aga fondiga on kiire

Aastaid sotsiaalministeeriumis küpsenud patsiendikindlustuse eelnõu jäi 2019. aastal toppama kooskõlastusringil, kus mitu ministeeriumi selle erinevate puuduste tõttu kooskõlastamata jätsid. Toona prognoositi, et vastuvõtmisel saaks patsiendikindlustuse fond käivituda kaks aastat hiljem, aastal 2021.

Isamaa erakonna esimeest Helir-Valdor Seederit paneb valitsuse otsus vaktsiinikahjustuste fond patsiendikindlustuse eelnõuga siduda imestama.

"Patsiendikindlustuse eelnõu on laiaulatuslik, see tekitab kindlasti palju eriarvamusi ja vaidlusi, mistõttu selle menetlemine võtab pikka aega - aga meil on akuutne probleem, kus me vajame konkreetset kiiret lahendust," rääkis Seeder kolmapäeval Delfile.

Seeder tõdes, et patsiendkindlustuse seadus on vajalik asi, kuid tema hinnangul pole selle menetlemine kiirkorras realistlik ega ka vastutustundlik. "Teeme selle fondi ära ja liiguks ka patsiendikindlustuse seadusega edasi," selgitas Seeder.

Seeder ei mõista ka peaminister Kaja Kallase argumenti vaktsiinikahjustuste fondi negatiivsest sõnumist vaktsiini pelgavatele inimestele. "Põhjendus, et vaktsiinikahjustuste fondi pole mõistlik teha, sest see annaks ühiskonnale vale signaali - kas see siis patsiendikindlustuse puhul ei kehti?" küsis Seeder retooriliselt.

Patsiendikindlustuse eelnõuga jätkamine on sisse kirjutatud Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsioonileppesse.


Jaga
Kommentaarid