„Ma arvan, et nende probleemide lahendus peab seisnema rahvusvahelise humanitaarõiguse täielikus austamises ja loomulikult selles, et mitte unustada, kust jalad kasvavad, nagu meil öeldakse,” ütles Lavrov täna pressikonverentsil, vahendab Interfax.

„Ja jalad kasvavad sellest poliitikast, mida lääneriigid, sealhulgas NATO ja Euroopa Liidu riigid, on ajanud palju aastaid Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika suhtes, püüdes neile peale suruda paremat elu Lääne mudeli järgi, demokraatiat sellel kujul, mille Lääs on ette kirjutanud,” lausus Lavrov.

Lavrovi sõnul ei tohi nende sammude juures, mida praegu astutakse, unustada, kust see kõik algas ja kelle süül see nüüd toimub.

„Seetõttu lasub peamine vastutus migrandikriisi lahendamise eest praegu neil, kes lõid tingimused selleks, et see kriis puhkeks,” ütles Lavrov.

Lavrov märkis, et kriisi reguleerimise juures tuleb hoiduda topeltlähenemistest ja Euroopa Liit peaks pagulasi vastu võtma ühtsete standardite alusel.

„Nad ei taha Valgevenesse jääda, nad tahavad Euroopasse, sellesse samasse Euroopasse, mis on pikki aastaid reklaaminud, teinud propagandat oma eluviisile. Tuleb vastutada oma sõnade ja tegude eest,” kuulutas Lavrov.