Tusk avaldas kartust, et olukord Valgevene-Poola piiril on tõsisem kui pelgalt ebaseaduslik sisseränne, arvestades, et Valgevene võimud panustavad piiril toimuvasse ja toovad migrante juurde.

„Ehk on saabunud aeg, mil tuleks kaaluda, kas tuleks käivitada NATO leppe artikkel 4,“ sõnas Tusk. Ta lisas, et piir on suures ohus füüsilise surve tõttu. Arvestades asjaolu, et Valgevene võimud on sündmuste kohapeal, leidis Tusk, et on põhjust alustada arutelusid NATO-s.

Tusk ütles veel, et praegune olukord Poola piiril kujutab ohtu tervele Euroopa Liidu ja NATO idapiirile. Ta tõi peale Poola eraldi välja ka Leedu.

NATO artikkel 4 ei käivita sõjalist sekkumist, vaid tähendab konsultatsioone sõjalistes küsimustes. See tähendab, et küsimus Valgevene-Poola piiril toimuva illegaalsuse kohta algatataks rahvusvaheliselt.

Illegaalsed migrandid ründavad Valgevene poolt Poola piiri, püüdes sisse murda Euroopa Liitu. Migrante saadavad Valgevene võimud. Seni on migrandid proovinud piiriaeda lõhkuda, kuid pole Poola territooriumile veel jõudnud.