Aasta tagasi, 2020. aasta oktoobris tegi Poola põhiseaduskohus vastuolulise seaduse, mis keelustas abordid riigis täielikult. Otsusega kuulutati defektiga loodete abortide, mis kuni selleni ajani oli ainus abordi viis Poolas, tegemine Poola põhiseadusega vastuolevaks.

Tänavu jaanuaris, kui otsus jõustus, tulid selle vastu tänavaile meelt avaldama kümned tuhanded poolakad. Nüüd on protestijad taaskord tänavale tulnud, sütitajaks seekord Poola naise Izabela enneaegne surm. Aktivistide sõnul on Izabela abordikeelu esimene inimohver, vahendab CNN.

Izabela lootel leiti varakult mitmeid puudusi, mis oleksid teinud vajalikuks loote varajase eemaldamise. Abordikeelu tõttu ei saanud seda teha aga enne, kui loote hingamine 22. rasedusnädalal lõpuks ise peatus. Loode opereeriti Izabela kõhust koheselt välja, kuid oli hilja - naisel oli tekkinud veremürgistus ning operatsiooni käigus lõpetas naise süda tegevuse. Arstide elustamispüüdlused selleks hetkeks enam tulu ei toonud.

Kui juhtum Poolas avalikuks tuli, hakkas Twitteris levima #anijednejwiecej, tõlkes "ei ühtegi rohkem". Nüüd nõuavad protestijad seadusemuudatust, mis vajadusepõhiseid aborte lubaks.

Poola rahvuskonservatiivne Õiguse ja Õigluse võimupartei lükkab aga tagasi väite, et Izabela suri põhiseaduskohtu otsuse tagajärjel. Peaminister Mateusz Morawiecki sõnul on süüdi hoopis arstid. "Võttes arvesse ema elu ja tervist, siis kui see on ohus, on raseduse peatamine täiesti võimalik ja kohtuotsus ei muuda midagi," väitis ta reedel.

Aktivistide sõnul on otsus teinud arstid raseduste lõpetamise osas kartlikuks, isegi kui ema tervis ohus on.
"Izabela juhtum näitab väga selgelt, et põhiseaduskohtu otsusel on olnud jahmatav mõju arstidele," sõnas Naiste ja Pereplaneerimise Föderatsiooni esindaja Urszula Grycuk Reutersile. "Isegi olukord, mida mingil juhul ei tohiks seada küsimuse alla - kus ema elu ja tervis on ohus - ei ole arstidele enam üheseltmõistetav, kuna nad on hirmul."

Laupäeval kogunesid Varssavi tänavatele tuhanded meeleavaldajad, hoides lisaks muudele loosungitele käes Izabela pilte.