Abistatud suremine muutus seaduslikuks täpselt aasta pärast rahvaküsitlust, kus kaks kolmandikku uusmeremaalastest seaduse poolt hääletas, vahendab dpa.

Eutanaasiat saavad taotleda surmava haigusega patsiendid. Taotlusele peab oma nõusoleku andma kaks arsti, kes ühtlasi kinnitavad, et patsiendil on haiguse tõttu jäänud vähem kui kuus kuud elada, ta on otsuse tegemiseks piisavalt informeeritud ning kõik vajalikud õiguslikud kriteeriumid on täidetud.

Uus-Meremaa parempoolne erakond ACT, kes seaduseelnõu parlamendile esitas, sõnas avalduses, et uus seadus näitab surmavate haiguste käes kannatajate suhtes kaastunnet ning annab neile vabaduse ja kontrolli oma elu üle.
"Tänasest on meil lahkem, inimlikum ja kaastundlikum ühiskond," sõnas erakonna asejuht Brooke van Velden. "Ühiskonda tuleks hinnata selle järgi, kuidas seal koheldakse oma kõige kaitsetumaid. Meie riik annab nüüdsest neile, kes seisavad silmitsi kohutavate kannatustega, elu lõpus kaastunnet ja valikuvabadust. Täna on hea päev olla uusmeremaalane,"

Seni pole kindel, kui paljud uusmeremaalased eutanaasiat taotlema võivad hakata. Riigi tervishoiuministeeriumi hinnangul võib neid tulla aastas kuni 950, kellest kuni 350 taotlus rahuldatakse.