Der Spiegel teatab, et Venemaa saatkonnas Berliinis leidis aset seletamatu surmajuhtum. Der Spiegeli teatel leidsid Berliini politsei objektikaitsjad 19. oktoobril kella 7.20 ajal saatkonnahoone eest Berliinis kõnniteel elutu keha. Kohale kutsutud päästetöötajate elustamiskatsed olid edutud.

Ilmselt oli mees alla kukkunud saatkonnakompleksi kõrgemalt korruselt Berliini Keskringkonnas asuval Behrenstraßel. Mees oli ametliku diplomaatide nimekirja järgi alates 2019. aasta suvest akrediteeritud Venemaa Berliini saatkonna teiseks sekretäriks. Saksa julgeolekuvõimud pidasid teda aga FSB maskeeritud töötajaks, teatab Der Spiegel.

Lisaks sellele oli allakukkunu Der Spiegeli teatel FSB teise teenistuse kõrgetasemelise ametniku sugulane. See teenistus on muu hulgas vastutav terrorismivastase võitluse eest ning Lääne luureteenistused on seda seostanud mõrvaga Berliini Tiergarteni linnaosas 2019. aasta suvel. Päise päeva ajal lasti siis maha tšetšeeni päritolu Gruusia kodanik.

Der Spiegeli, uurimisplatvormide Bellingcat ja The Insider ning CNN-i uuringu järgi osalesid FSB teise teenistuse töötajad 2020. aasta suvel ka Vene opositsioonipoliitiku Aleksei Navalnõi mürgitamises.

Venemaa saatkond ei nõustunud surnuna leitud diplomaadi lahkamisega, teatab Der Spiegel. Julgeolekuringkondadest öeldi, et arvatava kukkumise ja surma asjaolud on teadmata. Et surnul oli diplomaadistaatus, ei saanud Saksa prokuratuur surma põhjuse juurdlust läbi viia.

Der Spiegeli andmetel viidi surnukeha Venemaale. Küsimise peale rääkis Venemaa saatkond „traagilisest õnnetusest”, mida „eetilistel põhjustel” ei kommenteerita.