New Delhis on maailma kõigi pealinnade hulgas halvim õhukvaliteet, aga isegi nende madalate standardite järgi olid tänased näitajad eriliselt halvad. Makstakse kallist hinda India suurima püha tähistamise eest kõige kärarikkamal ja suitsusemal viisil, vahendab Reuters.

Õhu kvaliteedi indeks tõusis 500-sel skaalal 451-ni, mis on selle aasta rekord ja tähendab „tõsiseid” tingimusi, mis mõjuvad tervetele ja annavad tõsise löögi olemaolevate haigustega inimestele.

Indeks näitab mürgistest osakestest koosneva aine PM2.5 kontsentratsiooni kuupmeetris õhus. Ligi 20 miljoni elanikuga Delhis oli PM2.5 näitaja täna 706 mikrogrammi. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) loeb aga ohtlikuks juba aastast keskmist üle viie mikrogrammi.

Õhus lenduv PM2.5 võib põhjustada südame ja veresoonkonna ning hingamisteede haigusi, näiteks kopsuvähki. Indias tapab mürgine õhk aastas üle miljoni inimese.

Igal aastal kehtestab valitsus või ülemkohus diwali ajaks ilutulestikukeelu, aga sellest kinnipidamist eriti ei jälgita.

Asja muudab hullemaks see, et diwali langeb ajale, kui põllumehed Delhi naaberosariikides Pandžabis ja Haryanas põletavad pärast viljakoristust põldudele jäänud kõrsi. See arvatakse andvat 35% New Delhi PM2.5-st.