Enne 2022. aasta septembris toimuvaid peaministrivalimisi ametist kõrvale astuda soovivalt Stefan Löfvenilt ülevõtmiseks vajab Andersson parlamendi heakskiitu, vahendab Reuters.

Löfveni vähemuskoalitsioonil on olnud suuri raskusi võimul püsimisega alates 2014. aasta valimistest ja Anderssoni tee peaministri residentsi Sageri majja ei ole sugugi kindel.

Andersson peab saavutama nii praeguse koalitsioonipartneri roheliste kui ka koalitsiooni mittekuuluvate vasak- ja tsentristlike erakondade toetuse.

On tõeliselt üllatav, et riigis, mis on maailmas uhkelt esirinnas sugude võrdsuse osas ja on nimetanud oma välispoliitikat „feministlikuks”, ei ole seni naispeaministrit olnud. Näiteks naaberriik Norra sai esimese naispeaministri juba 40 aastat tagasi.

Kui Andersson ametisse nimetatakse, seisavad tal ees karmid eelarveläbirääkimised ja töö erakonna populaarsuse tõstmiseks, kui ta soovib ka pärast valimisi peaministriks jääda.

54-aastane Andersson saab peaministriks, kui parlamendi enamus ei ole tema vastu. Hääletus toimub ilmselt hiljem sel kuul.

Anderssoni vastu hääletamine viiks kas ennetähtaegsete valimiste või moderaatide juhi Ulf Kristerssoni peaministriks saamiseni.