Samas ei allkirjastanud seda lubadust maailma suurimad söest sõltuvad riigid, sealhulgas Austraalia, India, Hiina ja USA, vahendab BBC News.

Allkirjastanud võtsid omale kohustuse lõpetada kõik investeeringud söel põhinevasse energiatootmisse nii kodumaal kui ka rahvusvaheliselt. Samuti lubasid rikkamad riigi loobuda söeenergiast 2030. aastatel ja vaesemad 2040. aastatel.

„Söe lõpp on silmapiiril,” ütles Suurbritannia ettevõtlus- ja energiaminister Kwasi Kwarteng „Maailm liigub õiges suunas, olles valmis otsustama söe saatuse ning võtma vastu keskkonnaalase ja majandusliku kasu puhtast energiast jõudu saavast tulevikust.”

Deklaratsiooni allkirjastas üle 40 riigi. 18 riigi hulgas, kes nõustusid söe kasutamise järk-järgult lõpetama ning uusi söeelektrijaamu mitte ehitama ja neisse investeerimise lõpetama, olid näiteks Poola, Vietnam ja Tšiili.

Samas puuduvad allkirjastanute hulgas sellised suured söe kasutajad nagu Hiina ja teised, kes ei ole võtnud kohustuseks söe kasutamise suurendamist riigisiseselt lõpetada.

Kuigi söe kasutamise piiramisel on ülemaailmselt edasi mindud, toodeti söe abil 2019. aastal veel 37% maailma elektrist.

Sellised riigid nagu Lõuna-Aafrika Vabariik, Poola ja India vajavad energiasektori puhtamaks muutmiseks suuri investeeringuid.

„Üldiselt jääb see avaldus sellel kriitilisel aastakümnel endiselt kaugele maha vajalikust ambitsioonist fossiilsete kütuste asjus,” kommenteeris keskkonnakaitseorganisatsiooni Greenpeace delegatsiooni juht COP26-l Juan Pablo Osorio. „Väikeses kirjas tekst näib vaatamata säravale pealkirjale andvat riikidele tohutu liikumisruumi oma kasutamise lõpu aja valimiseks.”