Poola välisministeerium teatas oma avalduses, et tuvastamata püssidega relvastatud vormiriietuses isikud ületasid varem sel nädalal Valgevene-Poola piiri, vahendab Poola Raadio.

Poola välisministeeriumi pressiesindaja Łukasz Jasina ütles ajakirjanikele, et ööl vastu teisipäeva aset leidnud intsidenti arutasid Valgevene asjur Aljaksandr Tšesnovski ja Poola asevälisminister Piotr Wawrzyk.

Poola välisministeeriumi teatel edastas Wawrzyk otsustava protesti Poola riigipiiri rikkumise pärast, rõhutades, et Valgevene võimude tegevusel viimastel nädalatel on üha rohkem tahtliku eskalatsiooni tunnused.

Avalduses lisatakse, et Wawrzyk rõhutas, et Poola peab sellist tegevust vastuvõetamatuks ega luba seda.

Wawrzyk ütles Tšesnovskile, et Poola jääb kindlaks oma piiride ja Euroopa Liidu välispiiri kaitsele, ning lisas, et Poola ja Euroatlandi demokraatlike riikide kogukond seisab järjekindlalt vastu Minski korraldatud ebaseaduslikule migratsioonile.

Wawrzyk edastas Valgevene välisministeeriumile protestinoodi ja kutsus Valgevene poolt intsidendi kohta viivitamatult selgitusi andma.

Poola piirivalve ülem saatis kirja oma Valgevene kolleegile, milles nõudis samuti selgitust, teatas portaal TVP.info.

Poola julgeolekuteenistuste juhi esindaja Stanisław Żaryn teatas Twitteris, et Valgevene presidendi Aljaksandr Lukašenka provokatsioonid muutuvad üha ohtlikumaks.

„Teisipäeva öösel nägid Poola sõdurid Poola territooriumil kolme vormiriietuses inimest püssidega,” teatas Żaryn. „Kui nad kohtusid Poola patrulliga, laadisid nad oma relvad ja lahkusid Valgevene suunas.”

TVP.info teatel kohati kolme relvastatud meest umbes 200 meetri sügavusel Poola territooriumil Białowieża küla lähedal ja nad kandsid eraldusmärkideta vormiriietust.