Tänasel terviseameti pressikonverentsil kasutas asutuse peadirektori kohusetäitja ja hädaolukorra juht Mari-Anne Härma väljendit "must stsenaarium". Intervjuus Delfile valgustas ta selle tagamaid.

"See tähendab, et haiglad peavad hakkama rakendama võimekuse kolmandat taset, mis põhiasjalikult tähendabki seda, et kõik erakorralist abi vajavad patsiendid ei pääse enam haiglaravile. Ehk plaaniline ravi on ulatuslikult seisma pandud ja erakorralist abi piiratakse. See on must stsenaarium, mida tuleb iga hinna eest vältida."

Tema sõnutsi tuleb selle ja järgmise nädala jooksul hinnata, kas sel nädalal rakendatud meetmed tõepoolest toimivad. Juurdekasvu protsent haigestumisel peaks olema siis alla 10 protsendi nädalas. Sel juhul uusi meetmeid ei rakendata, on vaja vaid oodata haigestumise langust.

Kui aga stabiliseerumist ei tule, läheb teisiti. "Siis tuleb nentida fakti, et liigume katastroofistsenaariumi peale. 15. novembrist oleks vaja juba laiaulatuslikumaid meetmeid, et viiruse levikut kontrollida."

See tähendab ka meelelahutuse ja huvihariduse suuremat piiramist, rääkimata muust. "Kuidas ja mida täpselt sellel nädalal arutleme ja järgmisel nädalal teeme ettepanekud," lisas ta edasise tegevuskava kohta.

Intervjuu hakul on juttu ka koolikolletest ning selle mõjust haridussüsteemile. Nüüdseks on selge, et teatud koolides on vaja distantsõpet ajutiselt rakendada.

Jaga
Kommentaarid