ÜRO ja Etioopia inimõiguste komisjoni ühisjuurdluses ei süüdistatud vaenutegevuses ja inimõiguste rikkumistes vaid üht poolt, vahendab CNN.

Selle asemel öeldakse, et kõik konflikti osapooled, sealhulgas Eritrea ja Etioopia Amhara regiooni väed, mis on liidus valitsusvägedega, on rikkunud rahvusvahelisi inimõigusi, humanitaar- ja põgenikealast õigust ning mõned teod võivad kujutada endast sõjakuritegusid ja inimsusevastaseid kuritegusid.

Tegude hulgas, mis võivad olla sõjakuriteod, on kohtuvälised hukkamised, piinamine, seksuaal- ja soopõhine vägivald, vägivald põgenike vastu ning tsiviilelanikkonna jõuga ümberpaigutamine.

Selline ühisjuurdlus on haruldane ja on tekitanud imestust tigraide, inimõiguslaste ja teiste vaatlejate hulgas, kes on väljendanud muret selle sõltumatuse üle Etioopia valitsusest. ÜRO on aga kinnitanud selle erapooletust.

Uurijad külastasid küll mitmeid paiku, sealhulgas Tigrai pealinna Mekellet, aga ei paista olevat külastanud piirkondi, kus on teadete kohaselt toimunud kõige suuremad julmused.

CNN-i, inimõigusteorganisatsiooni Amnesty International ja teiste uuringutega on ilmsiks tulnud tõendid Etioopia vägede tapatalgutest tigrai külas Dengelatis ja pühas linnas Aksumis eelmise aasta lõpus. Veel üks CNN-i juurdlus paljastas Etioopia sõdurite korraldatud veresauna Tigrai linnas Mahibere Degos jaanuaris. Pole teada, kas ÜRO ja Etioopia inimõiguste komisjoni uurimismeeskond on neid kohti külastanud.