"CDC laiendab vaktsiinisoovitust umbes 28 miljonile lapsele Ameerika Ühendriikides selles vanuserühmas ja võimaldab pakkujatel alustada nende vaktsineerimist niipea kui võimalik," vahendas CNN riikliku agentuuri avaldust.

"Me teame, et miljonid vanemad soovivad oma lapsi vaktsineerida ja selle otsusega oleme nüüd soovitanud umbes 28 miljonil lapsel COVID-19 vaktsiini saada," ütles Walensky. Vahetult pärast tema soovituse avaldamist vaktsineerisid Connecticutis asuva Hartford HealthCare'i töötajad pool tosinat poissi ja tüdrukut, edastades sündmust Facebookis.

"Emana julgustan vanemaid küsimustest rääkima oma lastearsti, kooliõe või kohaliku apteekriga, et saada rohkem teavet vaktsiini ja laste vaktsineerimise olulisuse kohta," märkis Rochelle Walensky. AFP teatel alustatakse laste vaktsineerimist Pfizer/BioNTechi koroonavaktsiiniga.

Varem teisipäeval hääletasid CDC sõltumatud vaktsiininõustajad noorematele lastele mõeldud vaktsiiniannuste kasuks häältega 14 : 0. "Nagu olete kuulnud, on meil kõigil selles vanuserühmas selle vaktsiini vastu suur entusiasm," ütles CDC immuniseerimispraktika nõuandekomitee liige, Washingtoni ülikooli globaalse tervise kliiniline professor Beth Bell pärast hääletust.

"Kuid me mõistame ka, et vanematel on õigustatud mure ja õigustatud küsimused ning et meie hääl on viis Ameerika avalikkusele öelda, et meie teadmiste ja teabe põhjal oleme kõik väga entusiastlikud," lisas Bell.

Laste vaktsineerimise teemal võttis sõna ka president Joe Biden, nimetades otsust pöördepunktiks võitluses pandeemia vastu. "See võimaldab vanematel lõpetada kuudepikkune muretsemine oma laste pärast ja vähendada seda, mil määral lapsed viirust teistele levitavad. See on meie rahva jaoks suur samm edasi meie võitluses viirusega," ütles Biden oma avalduses.

"Minu administratsioon on viimase paari nädala jooksul teinud kõvasti tööd, et olla selleks hetkeks valmis: oleme valmis tegutsema. Oleme juba taganud igale Ameerika lapsele piisava vaktsiinivaru, eelmisel nädalavahetusel algas lastele miljonite vaktsiiniannuste pakkimine ja väljasaatmine," kinnitas president.

Valge Maja teatas lisaks, et vaktsineerimisprogramm saab täiskiiruse järgmisel nädalal." Juba praegu on enam kui 78 protsenti 12-aastastest ja vanematest ameeriklastest saanud vähemalt ühe süsti, sealhulgas miljonid teismelised," märkis Joe Biden ning lisas, et "vaktsiinid on osutunud uskumatult ohututeks ja tõhusateks".

USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuse andmeil on COVID-19 tõttu surnud 745 alla 18-aastast last ja teismelist. "Võimalus, et lapsel on raske COVID, ta vajab haiglaravi või tekib pikaajaline tüsistus, on väike, kuid risk on siiski liiga suur ja meie lastele liiga laastav ning palju suurem kui paljude teiste haiguste puhul," on keskuse direktor Rochelle Walensky varem kommenteerinud.

Jaga
Kommentaarid