Riigijuhid arutavad kohtumisel lahendusi süsinikuheidete ja fossiilsete kütuste kasutamise vähendamiseks.

Amazoni asutaja Jeff Bezos arutas pärast eralennukiga Prestwicki lennuväljale saabumist kliimaküsimusi koos teise eralennukiga saabunu, Suurbritannia prints Charlesiga.

„Walesi prints on osalenud kliimamuutusevastases võitluses ja kaitsnud meie kaunist maailma viis aastakümmet – kaugelt kauem kui enamik,” kiitis Bezos sotsiaalmeedias.

Suur hulk eralennukeid põhjustas teadete kohaselt ummiku, mille tulemusena lendasid tühjad lennukid umbes 50 kilomeetri kaugusele, et leida parkimiskohti, teatas ajaleht Daily Mail.

Daily Maili teatel oli enamik lennukeid renditud, mis muudab raskemaks selle kindlaks tegemise, kes nende pardal oli.

Asi ei piirdu ainult lennukitega. Kohalike teadete järgi seisid paljud autod tähtsaid keskkonnakaitsjaid oodates töötavate mootoritega Glasgow’ tänavatel.

„Kõrvaltänavad COP26 ümber on umbes juhtidega autodest ja väikebussidest, paljudel mootorid tühikäigul käimas. Huvitav vaatepilt kliimakonverentsil,” märkis Channel 4 Newsi reporter Ciaran Jenkins.

Mitmed sotsiaalmeedia kasutajad süüdistasid riigijuhte Twitteris silmakirjalikkuses, sest nad kasutavad eratransporti, aga õhutavad teisi tegema kliimateadlikumaid otsuseid.

„Miski ei näita nii sinu pühendumist kliimategevusele, kui lendamine COP26-le eralennukiga ja mitme miljoni liitri raketikütuse põletamine läbi atmosfääri iga viie minutiga, et sõprade ees edvistada. Ah, Jeff?” küsiti Bezoselt Twitteris.”

„Nad naeravad teie üle. Need 400 eralennukit, mida maailma „liidrid” kasutavad COP26-le jõudmiseks, pumpasid atmosfääri 13 000 tonni CO2, aga ometi tahavad nad, et te lõpetaksite liha söömise, lõpetaksite puhkusel käimise, ostaksite uue elektriauto ja kulutaksite tuhandeid naelu uutele boileritele,” kirjutas teine.

Mõned väitsid, et tippkohtumisele mitte ilmunud riigijuhid on süsinikuheite osas kasulikumad kui kohale tulnud.

Hiina ja Venemaa ei osale COP26-l, sest neil ei ole mingit kavatsust tegutseda ja nad kasvatavad oma energiatööstust, samas kui Lääs muudab oma kodanikud radikaalse tegevusega vaeseks. Irooniline on, et mitteosalemine on planeedi jaoks parem kui silmakirjateenrite saabumine eralennukitega,” kirjutati Twitteris.

USA presidendi Joe Bideni kliimajutt seati kahtluse alla juba eelmisel nädalal Roomas, kui ta sõitis paavst Franciscusega kohtuma 85 autost koosnenud korteežis.